- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduché domáce lasagne s mletým hovädzím mäsom a zeleninou
Jednoduché domáce lasagne s mletým hovädzím mäsom a zeleninou
Hľadáte pár tipov, ako si urýchliť a zjednodušiť domáce lasagne? Potom je tento postup pre vás ten pravý. Nejedná sa o klasický taliansky recept, ale môžeme vám zaručiť, že si pochutnáte vy aj celá rodina.
Ingrediencie pre:
1 pekáč s rozmermi 20 × 30 cm
Paradajkovo-mäsová zmes
400 g hovädzieho mletého mäsa
1 ks cibuľa
1 ks mrkvy
1 plechovka paradajok
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička soli
1/4 lyžičky korenia
Ďalšie suroviny
6 ks lasagne
100 g syra
Bešamel
50 g hladkej múky
50 g masla
500 ml polotučného mlieka
1 štipka soli
1 štipka korenia
Cestoviny a obzvlášť lasagne patria medzi obľúbené jedlá ako u veľkých, tak malých jedákov. Vďaka kombinácii cestovín so zeleninovou omáčkou a mletým mäsom si pochutná snáď každý. Pokiaľ však nechcete tráviť pri sporáku niekoľko hodín a variť sa s pravou bolonskou omáčkou, máme pre vás tip na rýchlu a rovnako chutnú alternatívu.
Postup
01.
Na lyžicu olivového oleja najskôr osmažte mrkvu nastrúhanú najemno a cibuľu nakrájanú nadrobno. Potom orestujte aj lyžicu paradajkového pretlaku (zmes vďaka tomu zosladne).
02.
Následne pridajte mleté hovädzie mäso, zmes osoľte a okoreňte a chvíľu restujte.
03.
Akonáhle je mäso dobre orestované, prilejte plechovku krájaných paradajok a pol plechovky vody. Zmes premiešajte, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť.
04.
Zatiaľ čo sa dusí mäso, pripravte bešamel. Do kastrólika dajte maslo, nechajte rozpustiť, potom pridajte hladkú múku a zľahka smažte do rozvoňania. Následne prilejte mlieko a za stáleho miešania vytvorte hladký krémový bešamel bez hrudiek a dochuťte ho soľou a korením.
05.
Rúru rozohrejte na 180 ° C a nachystajte si pekáčik. Do pekáča postupne vrstvite: na dno rozotrite polovicu mäsovej zmesi, potom pridajte vrstvu nepredvarených lasagní, následne bešamel a potom postup opakujte ešte raz.
06.
Hornú bešamelovú vrstvu posypte strúhaným syrom, pekáčik vložte do rúry a pečte 35 až 40 minút pri 180 °C.
Tip: Pred servírovaním nechajte lasagne krátko vychladnúť, budú sa vám lepšie krájať.
Zdroj: www.prozeny.cz