- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance!
Zmiešajte banán s múkou: Oveľa lepšie a zdravšie ako palacinky alebo lievance!
Máte doma prezreté banány a premýšľate, ako ich zužitkovať, aby neskončili v odpadkoch? Existuje niekoľko možností. Môžete ich napríklad pridať do bábovky, alebo z nich upiecť banánový chlebíček. Úplne neodolateľné sú aj banánové placky – zdravá alternatíva obľúbených lievancov.
Banány patria medzi veľmi obľúbený druh ovocia. Býva však pravdou, že po zakúpení rýchlo hnednú, mäknú a v určitej fáze zrenia už každému nechutia. Prezreté banány ale nie je nutné vyhadzovať! Hodí sa totiž do celého radu sladkých pokrmov, v ktorých hocikedy vďaka svojej chuti úplne nahradí klasický cukor.
Banány a ich vplyv na zdravie
Sladké banány majú nielen skvelú chuť, ale aj blahodarný vplyv na ľudské zdravie. A svoje cenné vlastnosti si zachovávajú aj po tepelnej úprave. Banány obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a čistí črevá. Toto žlté ovocie je zároveň známe ako bohatý zdroj draslíka, ktorý napomáha správnej funkcii kardiovaskulárneho systému.
Za zmienku stojí aj to, že sa v banánoch nachádza tryptofán. Ten sa v tele mení na serotonín – hormón šťastia. Zlepšuje náladu, pomáha pri depresiách a podporuje zdravý spánok. Pravidelná konzumácia banánov vedie aj k zníženiu kyslosti žalúdka, zbavuje opuchov, chráni pred cukrovkou a odvádza toxíny z tela.
Čo s prezretými banánmi
Keď banány vo vašej mise s ovocím zhnednú, rozhodne ich nevyhadzujte. Ďalšie využitie totiž nájdu pri pečení. Vyskúšať môžete napríklad banánovú bábovku, v ktorej bežný cukor nahradíte práve roztlačenými banánmi. V posledných rokoch je potom veľmi populárny aj banánový chlebíček. Banány sa skrátka hodia do akýchkoľvek buchiet a koláčov, ktoré nielenže osladia, ale tiež ich zvláčnia. Pokiaľ ale nemáte veľa času, pripravte z nich lievance.
Banánové lievance
Podrobný postup nájdete vo videu:
Na banánové lievance budete potrebovať len 3 ingrediencie. V mise vidličkou roztlačte 1 väčší banán a následne ho zmiešajte s 1 celým vajíčkom. Do cesta vmiešajte 1/4 hrnčeka hladkej múky a vytvorte hladkú zmes. Na panvici rozohrejte trochu masla alebo kokosového oleja a na ňom z cesta smažte lievance z oboch strán dozlatista. Banánové lievance podávajte napríklad s džemom alebo šľahačkou ako klasické lievance. Skvelé sú ale aj samotné bez akýchkoľvek topingov.
TIP: Ak milujete nadýchané lievance, pridajte do cesta viac múky a tiež trochu kypriaceho prášku. Budú ako obláčik!
Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, brainmarket.cz, www.ireceptar.cz