- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáce kuracie nugety chutia lepšie ako z fast foodu vďaka triku s mrazničkou. Príprava je jednoduchá, chuť vynikajúca
Domáce kuracie nugety chutia lepšie ako z fast foodu vďaka triku s mrazničkou. Príprava je jednoduchá, chuť vynikajúca
Kuracie nugety alebo chicken nuggets sú typickou špecialitou fast foodov a obzvlášť deti ich milujú pre ich chrumkavosť. Dopriať im túto nie práve zdravú dobrotu môžete aj s čistým svedomím. Domáce kuracie nugety nie sú zložité na prípravu a s našimi tipmi si na nich pochutnáte vy aj deti viac ako v obľúbenom reťazci.
Oplatí sa kuracie nugety vyrobiť doma?
Ceny za kuracie nuggets vo fast foodoch sa môžu líšiť podľa lokality aj výhodných ponúk.
Ako na chrumkavé kuracie nugety
Základom na výrobu chicken nuggets je mäso z kuracích pŕs, ktoré pokiaľ možno nezbavujte tučných častí. Tie dodajú nugetám viac chuti. Mäso pomeľte v mlynčeku alebo pomocou sekáčika. Dá sa kúpiť aj mleté kuracie mäso, u ktorého sa ale nedá presne určiť kvalita vstupného produktu. Ďalšou možnosťou je nechať si kuracie prsia namlieť priamo pri mäsiari. Výhodou domáceho pomletia pomocou sekáčika je, že si sami môžete zvoliť hrubosť kúskov.
Z korenia okrem soli a korenia budete potrebovať sušený cesnak a sušenú cibuľu, ktoré sa dajú zohnať v každom supermarkete. Korenie sa dá pridať k mäsu už počas mletia.
Mleté mäso zmiešané s korením vytvarujte do menších nugetiek a zatiaľ odložte na papier na pečenie. Takto pripravené kúsky sa nechajú asi 2 hodiny v mrazničke. Jednak to zaistí, že sa budú ľahko obaľovať, a tiež si po usmažení zachovajú šťavnatosť a rovnakú štruktúru, ako poznáte z fastfoodu.
Obaľovanie kuracích nugetiek prebieha v 2 fázach. V prvej fáze sa použije zmes hladkej múky, škrobu a soli, následne sa nugeta vykúpe vo vajíčku zmiešanom s mliekom, potom sa obalí opäť v prvej zmesi. Akonáhle sú takto obalené všetky kúsky, prichádza na rad druhá fáza obaľovania v cestíčku, po ktorej sa ihneď vkladajú kuracie nugety do rozohriateho oleja. Cestíčko sa skladá z hladkej múky, škrobu, vody, soli a korenia.
Olej na vyprážanie sa dá použiť slnečnicový alebo repkový a mala by ho byť dostatočná vrstva, aby sa nugety neprichytávali ku dnu nádoby. Ak použijete menej oleja, je potrebné nugety obracať v polovici vyprážania.
Vyprážanie sa tiež vykonáva v 2 fázach. Najprv sa nugety predsmažia asi 1 minútu pri strednej teplote a nechajú odpočinúť, potom sa pri vyššej teplote dosmažia. Dvojfázové vyprážanie zaistí krásne chrumkavú krustu, ktorá je typická pre fastfoodové chicken nuggets.
Recept na kuracie nugety
Na 500 g kuracích pŕs použite približne 1 zarovnanú lyžičku soli, väčšiu štipku korenia, 1 lyžičku sušeného cesnaku a 1 lyžičku sušenej cibule. Prvá obaľovacia zmes sa skladá z 1 hrnčeka hladkej múky, ½ hrnčeka kukuričného škrobu a väčšej štipky soli. Druhou zmesou bude 60 ml mlieka a 1 vajce, na cestíčko si pripravte 1 hrnček hladkej múky, 2 lyžice kukuričného škrobu, 200 ml vody, ½ lyžičky soli a ½ lyžičky korenia. Na vyprážanie sa spotrebuje asi 500 ml oleja. Ako na to?
Kuracie prsia nakrájajte na väčšie kúsky, pridajte soľ, korenie, cesnak, cibuľu a pomocou sekáčika alebo mlynčeka na mäso pomeľte nahrubo. Z mäsa vytvarujte menšie nugety ktoré odkladajte na papier na pečenie. Kuracie nugety nechajte aj s papierom na pečenie asi 2 hodiny v mrazničke.
Pripravte si 3 misky na obaľovacie zmesi:
V prvej zmiešajte múku, škrob a soľ
V druhej rozšľahajte vajcia spoločne s mliekom
V tretej rozmiešajte múku, škrob, vodu, soľ a korenie pomocou metličky. Cestíčko by malo mať konzistenciu asi ako hustejšie palacinky a hrudky v ňom nie sú na škodu. Naopak vytvorí na povrchu nuget skvelú krustu.
Najprv obaľte mrazené kuracie nugety v prvej miske, potom namočte do druhej misky a opäť vráťte do prvej. Takto obaľte všetky kúsky a medzitým nechajte rozohriať olej na strednú teplotu.
Jednotlivé kúsky namáčajte do cestíčka, nechajte zľahka odkvapkať a ihneď vložte do oleja na asi 1 minútu. Ešte svetlé predsmažené nugety nechajte 5 – 10 minút odpočinúť, olej rozohrejte na vyššiu teplotu a nugety doň opäť ponorte. Posledná fáza vyprážania dozlatista bude trvať asi 3 – 4 minúty.
Zdroje informací:
mcdonalds.cz
albertdomuzdarma.cz
kosik.cz, www.toprecepty.cz