- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Škoricové štvorčeky so špaldovou múkou: Lacné a lahodné domáce cini minis
Škoricové štvorčeky so špaldovou múkou: Lacné a lahodné domáce cini minis
Domáce škoricové štvorčeky na raňajky aj desiatu voňajú po masle a korení. Nie sú síce také chrumkavé ako tie kupované, zato ale obsahujú iba pár poctivých základných surovín. Viete, čo deťom ponúkate, a neplatíte za vzduch vo veľkých škatuliach.
Ingrediencie pre:
250 gramov
Budete potrebovať
80 g hladkej múky
50 g hladkej špaldovej múky
60 g masla
50 g cukru múčka
2 lyžice smotany na šľahanie
2 lyžičky škorice
1 štipka soli
Na posypanie
1 lyžica trstinového cukru
1 lyžička škorice
Raňajkové škoricové štvorčeky patria k položkám, pri ktorých sa domáca príprava oplatí aj finančne. Zo surovín v recepte pripravíte asi 250 gramov skvelých domácich .
Postup
01.
Do misy preosejte oba druhy múky a cukor, pridajte škoricu a štipku soli a suroviny premiešajte metličkou.
Tip: Ak môžete, siahnite po cejlónskej škoricu. Je lahodnejšia, sladšia a zdravšia ako bežne dostupná čínska škorica. Alebo pridajte perníkové korenie, navodí vianočnú atmosféru.
02.
Studené maslo nakrájajte na menšie kocky a pridajte ho k múke. Končekmi prstov ho svižne zapracujte do múky až sa kúsky masla v múke rovnomerne rozptýlia a zmes bude pripomínať jemnú posýpku.
03.
Potom pridajte aj studenú smotanu a veľmi rýchlo vypracujte súdržné cesto. Príliš ho nehneťte, postačí, keď sa suroviny poriadne spoja. Z cesta potom vytvarujte malú tehličku (lepšie ho potom vyvaľkáte do obdĺžnikového tvaru), zabaľte ho do fólie a nechajte v chlade uležať aspoň hodinu, pokojne ale aj do druhého dňa.
04.
Oddýchnuté studené cesto rozvaľkajte medzi dvoma hárkami papiera na pečenie naozaj tenko (3-4 mm), skvele vám poslúži nastaviteľný valček (alebo dajte po stranách cesta dve silnejšie špajle, ktoré vám pomôžu cesto rozváľať na rovnakú silu aj pomocou bežného valčeka). Predhrejte rúru na 180 °C.
05.
Rozvaľkané cesto nakrájajte pomocou radielka na menšie štvorčeky (ja na to používam dlhé pravítko jemne potreté olejom), pokojne ich ale nechajte pri sebe, po upečení ich ľahko rozdelíte podľa naznačených línií. Každý štvorček ešte prepichnite vidličkou a celý plát cesta cez sitko ešte jemne poprášte škoricovým cukrom.
06.
Pečte v predhriatej rúre asi 10 minút, až začnú veľmi ľahko zlátnuť. Vyberte ich z rúry a nechajte chvíľu na plechu dôjsť, medzitým pekne spevní. Potom ich z plechu stiahnite, opatrne rozdeľte na jednotlivé štvorčeky a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte v uzavretej krabici, vydržia tak aj dva týždne.
Zdroj: www.prozeny.cz