- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tri ingrediencie a jeden pekáč. Na toto skvelé jedlo nič viac nepotrebujete
Tri ingrediencie a jeden pekáč. Na toto skvelé jedlo nič viac nepotrebujete
Ušetrite si prácu s náročným varením aj upratovaním kuchyne a skúste tento recept na pečené zemiaky so kelom a slaninou. A ak nepatríte medzi priaznivcov ružičkového kelu, máme pre vás alternatívu.
- Recept na pečené zemiaky so slaninou a ružičkovým kelom je rýchly a jednoduchý, ideálny pre každodenné varenie.
Ružičkový kel, bohatý na vitamíny a minerály, sa môže nahradiť inou zeleninou, ale pečený stráca svoj typický zápach a získava lahodnú chuť.
Recept zahŕňa zmiešanie ingrediencií s olejom, soľou a čiernym korením, následné pečenie v rúre a je hotový za 45 minút.
Nakrájať, ochutiť a šupnúť do rúry, nech sa postará o zvyšok. Jedlá z jedného hrnca sú geniálny vynález a v každodennom zhone majú cenu zlata. V tomto recepte sa stretáva osvedčená kombinácia zemiakov a slaniny, ktoré dopĺňa ružičkový kel.
Pokiaľ táto zelenina nepatrí medzi vaše obľúbené, môžete ju nahradiť brokolicou, zelenými fazuľkami, hráškom alebo obyčajnou cibuľou. V sezóne je výborná aj špargľa.
Poznáte kel na chrbátiku? Vďaka tomuto legendárnemu receptu pána Cuketky si našlo k ružičkovému kelu cestu mnoho jej predchádzajúcich odporcov.
Na prípravu sa pozrite vo videu:
Napriek tomu ale odporúčame dať kapustičkám šancu. Možno vás odradili len kvôli zlej úprave – dlhým varením sa totiž z tejto žiarivo zelenej, chrumkavej a jemnej zeleniny stáva mdlá hmota s nevábnym zápachom.
V takom prípade je naozaj ťažké im prísť na chuť. Pečením v rúre sa ale premení na skutočnú lahôdku a v kombinácii so slaninou sú úplne dokonalé.
Pečené zemiaky so slaninou a ružičkovým kelom
Doba prípravy: 45 minút
Ingrediencie:
650 g zemiakov
250 g ružičkového kelu
150 g anglickej slaniny (celkom alebo plátkami)
rastlinný olej
soľ, korenie
Príprava:
1) Rúru predhrejte na 190 ºC.
2) Ružičkový kel očistite od vrchných zavädnutých lístkov, odstráňte hlúb a potom rozkrojte na polovicu.
3) Zemiaky olúpte a nakrájajte na tenké plátky alebo kocky o rozmere cca 2 x 2 centimetre.
4) Anglickú slaninu nakrájajte na prúžky alebo kocky.
5) V miske premiešajte kel a zemiaky so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a 1 lyžicou rastlinného oleja.
6) Všetky ingrediencie rozložte do pekáča a vložte do predhriatej rúry.
7) Pečte 25-35 minút, kým nebudú zemiaky mäkké a kel nezíska zlatohnedú farbu. V priebehu pečenia zmes aspoň raz premiešajte.
Zdroj: www.eatingwell.com, www.nzip.cz, www.jennycancook.com, www.dumazahrada.cz