- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pikantná nátierka z červenej šošovice
Pikantná nátierka z červenej šošovice
Zdravá, lacná a tiež sýta nátierka z červenej šošovky je ostro pikantná a plná vôní. Žiarivú farbu jej dodáva štipka kurkumy. Je skvelá na chlieb aj ako party dip k zelenine a chrumkavým krekrom. Keď vynecháte čili, môžete ju ponúknuť deťom. Je bezlepková a chutí aj vegánom.
Ingrediencie pre:
1 pohárik
Budete potrebovať
1/2 hrnčeka červenej šošovice
1 hrnček vody
2 lyžice oleja
1 cibuľa
1 mrkva
1 strúčik cesnaku
2 cm čerstvého zázvoru
1 štipka mletej rímskej rasce
1 štipka mletej kurkumy
1 štipka chilli
1/2 lyžičky soli
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžička sójovej omáčky
Postup
01.
Postačí vám menšia mrkva a cibuľa: olúpanú mrkvu nakrájajte na kocky, cibuľu nadrobno, cesnak a čerstvý zázvor nastrúhajte. V rajnici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a mrkvu, osoľte a restujte asi 5 minút, až sa zelenina rozvonia a začne mäknúť.
02.
V medzičase si odmerajte šošovicu a prepláchnite ju v sitku. Odmerajte a pripravte si k ruke aj vodu na zaliatie. Do rajnice pridajte cesnak, zázvor, rímsku rascu, kurkumu a chilli podľa chuti a krátko ich nechajte rozvoňať v horúcom tuku.
03.
Vsypte šošovicu, zalejte vodou, stiahnite plameň na veľmi mierny a pod čiastočne odklopenou pokrievkou pomaly varte asi 15 minút, až sa šošovka začne rozpadať a voda sa takmer úplne vstrebe. Občas premiešajte a prípadne dolejte pár lyžíc vody.
Tip: Túto jednoduchú šošovicovú kašu môžete podávať tak, ako je: dotiahnite ju trochou citrónovej šťavy a servírujte s varenou ryžou guľatou Mánya a čerstvým koriandrom. Je to skvelý ľahký obed.
04.
Šošovicu nechajte chvíľu vychladnúť a potom ju ešte teplú rozmixujte na hladkú kašu. Pridajte citrónovú šťavu a sójovú omáčku podľa chuti a nechajte úplne vychladnúť – nátierka zhustne.
Tip: Skvelá je posypaná zelenými vňaťami a chrumkavými semienkami s trochou čerstvej zeleniny.
Zdroj: www.prozeny.cz