- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Cesnaková nátierka hotová za 5 minút: Je lacná, lieči a chutí fantasticky
Cesnaková nátierka hotová za 5 minút: Je lacná, lieči a chutí fantasticky
Rokmi preverená klasika, ktorá neomrzí. Kto by nemiloval tradičnú cesnakovú nátierku, ktorá prinesie telu v dnešných sychravých dňoch potrebnú dávku zdravia. Navyše je rýchla, veľmi lacná a zvládne ju za pár minút každý.
Potrebujete na večeru rýchlovku, ktorá za pár minút nasýti celú rodinu, nebude stáť majland, a navyše urobíte niečo prospešné pre svoje zdravie a podporu imunity? Stavte na poctivú cesnakovú nátierku, ktorá vypáli každý bacil.
Ako iste viete, cesnak je prírodné antibiotikum, má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Už naše babičky ním liečili celý rad chorôb. Vtedy ale samozrejme išlo o silný český cesnak, teraz je väčšinou k dispozícii slabá náhrada z Číny. Pokiaľ teda chcete, aby mala nátierka šmrnc, vždy voľte cesnak domáci.
Cesnak je silný antioxidant a stimulant krvného tlaku
Cesnak stimuluje krvný obeh, čistí dýchacie cesty, pomáha s liečbou kŕčových žíl a pôsobí aj ako prevencia proti ich vzniku. Lekárske štúdie dokonca preukázali, že konzumácia cesnaku môže byť dobrou prevenciou pred vznikom rakoviny žalúdka, čriev aj prostaty.
Zvonku vám ale cesnak pomôže tiež. Prikladajte si ho na opary, bradavice alebo plesne. Myslite však na to, že čerstvý cesnak môže byť silný a nepreháňajte to teda s ním. Cesnaku by sa navyše mali vyvarovať tehotné a dojčiace ženy a veľmi malé deti.
Recept na tradičnú cesnakovú nátierku
Ako pripraviť rýchlu a skvelú cesnakovú nátierku, sa pozrite vo videu:
Na jej prípravu budete potrebovať len 4 strúčiky českého cesnaku, 500 g eidamu a 325 ml majonézy alebo tatarky.
Pol kila eidamu postrúhaného najemno dajte do misy. Pridajte majonézu alebo tatarku a pretlačený cesnak. Dôkladne všetko premiešajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ak chcete nátierku ozvláštniť, pridajte čerstvé bylinky. Skvele sa hodí jarná cibuľka, pažítka alebo nadrobno nakrájaná petržlenová vňať.
Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, www.youtube.com, www.nazeleno.cz, www.ireceptar.cz