- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Geniálne dezerty do pohára. A bez pečenia! Tejto sladkej trojke nikto neodolá
Geniálne dezerty do pohára. A bez pečenia! Tejto sladkej trojke nikto neodolá
Pohárikové dezerty sú miniatúrnou verziou obľúbeného anglického trifle, ktorého príprava spočíva v postupnom vrstvení jednotlivých ingrediencií. Výborne chutia, sú krásne na pohľad a hotové behom chvíľky.
- Dezerty do pohára ponúkajú rôznorodé a kreatívne možnosti, od čokoládových sušienok cez perník a čerešne až po jablká s orechmi.
Každý dezert má tri základné vrstvy: suchý základ (sušienky, piškóty, tortový korpus), krémovú časť (kyslá smotana, jogurt, mascarpone) a ovocnú vrstvu.
Dezerty sú ideálne na prenos a servírovanie na oslavách či pikniciach, s možnosťou prispôsobenia receptov podľa chuti a sezóny.
Možno si spomeniete na slávny diel seriálu Priatelia, v ktorom postava Rachel omylom „vylepšila“ sviatočné trifle vrstvou hovädzieho mäsa s hráškom. Nič proti kulinárskym experimentom, ale istejšie bude zostať pri sladkých surovín.
Pokiaľ chcete, môžete dezert pripraviť do veľkej sklenenej misy, z ktorej si potom každý naberie. Servírovanie jednotlivých porcií v pohároch má ale svoj pôvab, a ak použijete zaváracie poháre s viečkom, môžete ich aj ľahko previezť na oslavu či piknik alebo ich vziať do kancelárie na spríjemnenie pracovného dňa.
Receptov na dezerty do pohára existujú desiatky, možno stovky. Ich výhodou totiž je, že sa dajú neustále obmieňať. Vo videu nájdete 4 inšpiratívne tipy, pozrite sa:
Tri základné vrstvy
Suchý základ tvoria drvené sušienky či piškóty, použiť môžete aj rozdrobený tortový korpus, rozlámané cukrovinky alebo napríklad granolu.
Krémovú časť pripravíte z kyslej smotany, gréckeho jogurtu, šľahačky, mascarpone, ricotty alebo obľúbeného pudingu. Pre ľahšie plnenie pohárov použite zdobiace vrecko.
Ovocnú vrstvu ľahko prispôsobíte domácim zásobám a sezóne. V lete budú skvelé jahody, čerešne, maliny, čučoriedky, černice, na jeseň varené jablká, hrušky či slivky. Bez obáv použite mrazené alebo kompótované ovocie, v núdzi postačí aj dobrá zaváranina alebo lekvár.
Čokoláda so smotanou
Rozmixujte 100 g čokoládových sušienok. Téglik kyslej smotany zmiešajte s téglik gréckeho jogurtu a oslaďte vanilkovým cukrom.
Do misky nalámte 100 g kvalitnej čokolády a prelejte ju 100 g horúcej smotany na šľahanie. Počkajte asi minútu a potom metličkou rozmiešajte do hladkého krému.
Do pohárov potom nasypte sušienky, na ne pridajte vrstvu kyslej smotany s jogurtom a vychladnutého čokoládového krému. Každú porciu ozdobte čokoládovým cukríkom a nechajte vychladiť v chladničke.
Medovník a čerešne
Ako prvú vrstvu použite nasekané vianočné perníčky alebo perník na strúhanie.
Na druhú vrstvu prešľahajte v miske 100 g mascarpone, balíček vanilkového cukru a 100 ml smotany na šľahanie.
V poháriku potom pokvapkajte krém medom a navrch vyskladajte kompótované čerešne. Nechajte vychladiť v chladničke a podávajte.
Jablká, orechy, vločky
V miske zmiešajte 150 g ovsených vločiek, dve hrsti sekaných orechov (lieskové, vlašské, mandle…), jednu veľkou lyžicou tekutého medu a lyžicu rastlinného oleja. Dôkladne premiešajte, potom zmes rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 30 minút v rúre predhriatej na 160 ºC.
Dve väčšie jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na menšie kocky. Vložte do hrnca, pridajte pol lyžičky mletej škorice, podlejte trochou vody a na miernom plameni varte do zmäknutia.
Ako prvú vrstvu dajte do pohára biely jogurt, naň vychladnuté vločky s orechmi a potom zvarené jabĺčka. Celý postup ešte raz zopakujte. Uložte do chladničky.
Uvedené množstvá zodpovedajú cca 6 porciám (podľa veľkosti použitého pohára).
Zdroj: myfoodbook.com.au, www.apetitonline.cz, www.dumazahrada.cz