- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ako skladovať pečivo, aby vám na Vianoce chutilo? Tu je 10 praktických tipov
Ako skladovať pečivo, aby vám na Vianoce chutilo? Tu je 10 praktických tipov
Pečenie vianočných cukroviniek zaberie veľa času, práce a vzhľadom na ceny niektorých surovín môže prísť aj na dosť peňazí. Jeho skladovaniu sa preto oplatí venovať pozornosť, aby vaše vynaložené úsilie ani finančné prostriedky neprišli navnivoč. Na čo si dať pozor?
Sú na uloženie cukroviniek lepšie papierové krabice, plastové nádoby alebo plechové dózy? A majú byť v špajze, na balkóne alebo v chladničke? Pre každý druh cukroviniek platí niečo iné – napríklad perníčkom svedčí mierna vlhkosť, vďaka ktorej krásne zmäknú a zvláčnia. Snehové pusinky alebo kokosky by ale v rovnakých podmienkach zgumovateli, a nikto by si na nich nepochutnal. Ako teda na to?
Nechcete čakať, až perníčky zmäknú, alebo riskovať, že zostanú tvrdé? Skúste tento osvedčený recept:
1) Chladná miestnosť
Všeobecne platí, že všetkým druhom cukroviniek svedčí chladné a suché miesto. Vhodná je špajza, zasklená lodžia, veranda, chladná chodba alebo akákoľvek nevykurovaná miestnosť.
2) Pečivo na balkóne?
Obľúbeným miestom skladovania je aj balkón, ale v tomto prípade je potrebné dobre ochrániť pečivo pred dažďom, priamym slnkom a príliš veľkým mrazom, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu. Veľké teplotné výkyvy mu príliš nesvedčia, v prípade mrazu navyše hrozí, že čokoládová poleva popraská a zošedne. Ak máte inú možnosť, na balkón pečivo nedávajte.
3) Chladnička
Málokto disponuje tak veľkým priestorom v chladničke, aby sa do nej pečivo zmestilo – a niektorým druhom vyložene nesvedčí. Využite ju ale na skladovanie cukroviniek plnených maslovými krémami, kúskov poliatych čokoládou a nepečených druhov. Voľte vždy nepriedušnú, dobre uzatvárateľnú nádobu, aby pečivo neabsorbovalo okolité pachy potravín.
4) Papierové krabice
Pečivo, ktoré potrebuje čas na zmäknutie, uložte do papierovej (ideálne cukrárskej) krabice vyloženej papierom na pečenie alebo alobalom. Vďaka tomu k nemu môže preniknúť vzdušná vlhkosť a bude krásne vláčne. Platí to pre perníčky, vanilkové rožteky, zázvorky či naplnené linecké. Pozor, tieto druhy nepatria do chladničky – zostali by suché a tvrdé.
5) Plechové a plastové dózy
Cukrovinky, ktoré majú zostať krehké, chrumkavé a suché, uložte do plechových alebo plastových dóz. Platí to napríklad pre rôzne druhy sušienok alebo linecké kolieska bez náplne. Využijete ich aj pre tie druhy cukroviniek, ktoré budete ukladať do chladničky.
6) Papierové vrecká
Snehovým pusinkám a kokoskám najlepšie svedčí uloženie v papierových vreckách, do uzatvárateľných nádob ich nedávajte, nepatrí ani do chladničky. Vyberte pre nich suché miesto s minimálnou vlhkosťou, inak budú na Štedrý deň gumové.
7) Každý druh zvlášť
Pečivo veľmi rado a veľmi rýchlo preberá okolité pachy, a ak nechcete v rožkách cítiť perníčky a v lineckom zázvorky, radšej uložte každý druh do vlastnej krabice či dózy.
8) Pozor na lepok
Ak pre seba alebo nejakého člena rodiny pečiete bezlepkové pečivo, musíte si dať pozor na kontamináciu lepkom nielen pri pečení, ale aj skladovaní. Uložte ho v samostatnej krabici alebo dóze a tiež ho samostatne servírujte.
9) Trik s jablkom
Pokiaľ chcete mať istotu, že perníčky do Vianoc zmäknú, vložte k nim do krabice jablko. Nevystačíte ale len s jedným – treba ho pravidelne meniť, aby nezačalo hniť alebo plesnivieť. Pozor tiež na to, aby sa jablko cukroví nedotýkalo, musí mať okolo seba voľný priestor.
10) Môže pečivo do mrazničky?
Ak sa náhodou stane, že pečivo zostane, môžete ho uložiť do mrazničky. Nevhodné je to iba pre snehové pusinky a druhy polievané čokoládou.