- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Prezidentská bábovka s rumovou polevou
Prezidentská bábovka s rumovou polevou
Keď mi kamarátka vyzradila recept na túto na jazyku sa rozplývajúcu smotanovú bábovku, takmer som odpadla: päť vajec, celé maslo, šľahačka, čokoláda… Ale musela som uznať, že to je jedna z najlepších báboviek, akú som kedy jedla. Upečte si prezidentskú bábovku, ako sa jej tiež hovorí, a pochopíte, že poctivé suroviny majú svoje opodstatnenie.
Ingrediencie pre:
1 bábovku
Cesto
5 ks vajcia
250 g cukru krupica
1 vrecko vanilkového cukru
1 štipka soli
250 g masla
300 g polohrubej múky
1 vrecúško prášku do pečiva
100 g orechov
50 g horkej čokolády
1 téglik smotany na šľahanie
Poleva (môžete vynechať)
50 g horkej čokolády
50 g masla
2 lyžice rumu
Na pečenie
1 lyžica masla
1 lyžica strúhanky
Postup
01.
Vajíčka s oboma cukrami a soľou šľahajte elektrickým šľahačom päť minút do peny. Postupne zapracujte veľmi zmäknuté maslo, preosiatu múku, kypriaci prášok, mleté orechy (vlašské, madle, lieskové), nastrúhanú alebo nasekanú čokoládu a šľahačku.
02.
Hotové cesto vlejte do maslom vymastenej a strúhankou či hrubou múkou vysypanej formy.
03.
Pečte pri 180 °C asi hodinu, alebo až je špajľa zapichnutá do cesta po vytiahnutí suchá. Keby povrch veľmi tmavol, teplotu znížte a bábovku prikryte papierom na pečenie či alobalom. Hotovú bábovku nechajte 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
04.
Pre extra hodobóžovú verziu vychladnutú bábovku prelejte polevou: čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke s maslom a dochuťte rumom. Pokiaľ chcete, aby poleva po bábovke len stekala a neprekrývala ju celú, nechajte ju pred nanášaním trochu vychladnúť. Poznáte tri spôsoby, ako rozpustiť čokoládu?
Zdroj: www.prozeny.cz