- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jednoduchý recept na hŕstkovú polievku ako od babičky. Je výživná, lacná a jednoduchá
Jednoduchý recept na hŕstkovú polievku ako od babičky. Je výživná, lacná a jednoduchá
Príprava hŕstkovej polievky je veľmi jednoduchá, navyše do nej výborne zužitkujete zvyšky a vyhnete sa plytvaniu. Jedno pravidlo je ale potrebné pri varení dodržať.
- Hrstková polievka je výživná a flexibilná, nevyžaduje presné množstvo surovín, základom sú strukoviny a obilniny.
Pri príprave je potrebné brať do úvahy rozdielne doby varenia surovín, niektoré strukoviny je nutné namočiť vopred.
Recept zahŕňa šošovicu, fazuľu, krúpy, hrach, ovsené vločky a zeleninu, varí sa asi 40-60 minút.
Základný princíp pri príprave hŕstkovej (nazývanej aj troškovej) polievky vyplýva už z jej názvu. Suroviny nie je potrebné presne odmeriavať – od každej pridáte hrsť. Týka sa to predovšetkým strukovín a obilnín, vďaka ktorým je polievka výživná, zdravá a skvele zasýti.
Prípravu hŕstkovej polievky krok za krokom nájdete aj v tomto videu:
Hrstková polievka má mnoho obmien a jej zloženie môžete prispôsobiť tomu, čo zostalo z varenia alebo zaberá miesto v špajze. Nemali by v nej chýbať strukoviny – a je na vás, či zvolíte hnedú, zelenú, alebo červenú šošovicu, prípadne hrach, fazuľu alebo cícer.
Tradične sa do nej pridávajú aj pšeničné, ovsené, jačmenné alebo pohánkové krúpy. Použiť je možné aj rôzne druhy vločiek, pšeno, ryžu guľatu Mánya či bulgur.
Máte v chladničke jednu mrkvu, kus zeleru, kaleráb alebo zvyšný pór? Prihoďte ich do hrnca tiež. Rovnako tak použite zvyšok mrazenej zeleniny, z ktorého už nič veľké rovnako pripraviť nejde, kúsok údeného mäsa alebo trochu sušených húb.
Na čo si dať pozor?
Príprava hŕstkovej polievky má jedno úskalie. Každá surovina sa varí inak dlhú dobu. Pokiaľ do vody nasypete strukoviny v suchom stave, budete na ich zmäknutie čakať dlhé hodiny, zatiaľ čo ostatné ingrediencie už budú rozvarené na kašu.
Celý hrach, fazuľa, hnedú šošovicu alebo cícer je potrebné namočiť deň vopred. V obchodoch bežne zoženiete aj suché zmesi na prípravu hŕstkovej polievky – vždy si ale skontrolujte návod na ich prípravu. Niektoré druhy vyžadujú namočenie na niekoľko hodín pred prípravou, iným stačí zhruba 40-50 minút varenia bez namáčania.
Hrstková polievka
Doba prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
50 g šošovice
50 g fazule
50 g krúp
50 g lúpaného hrachu
50 g ovsených vločiek
1 mrkva
1 cibuľa
ďalšia zelenina podľa zásob (celer, kaleráb, pór…)
2 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
1 lyžička majoránky
1 500 ml vody
soľ, korenie
masť, maslo alebo rastlinný olej
petržlenová vňať, pažítka alebo ligurček
Príprava:
1) Deň vopred namočte strukoviny do studenej vody a uložte do chladu.
2) Nasledujúci deň očistite zeleninu a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Cibuľu nasekajte najemno.
3) V hrnci rozohrejte tuk a na miernom plameni orestujte cibuľu dosklovita, potom pridajte zvyšnú zeleninu a krátko opečte.
4) Strukoviny zlejte, pridajte do hrnca, prisypte ovsené vločky, prepláchnuté krúpy a všetko zalejte vodou. Pridajte bobkový list, 1 lyžičku soli a premiešajte.
5) Varte 40-60 minút, kým nebudú strukoviny a krúpy úplne mäkké.
6) Do polievky pridajte prelisovaný cesnak a majorán, podľa chuti osoľte a okoreňte.
Zdroj: www.toprecepty.cz, www.ceskatelevize.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.dumazahrada.cz