- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Skvelá tvarohová štóla podľa rodinného receptu. Za hodinku máte upečené
Skvelá tvarohová štóla podľa rodinného receptu. Za hodinku máte upečené
Štóla pochádza pôvodne z Nemecka, ale zabývala sa aj v slovenských vianočných tradíciách a niekto ju má dokonca radšej ako vianočku. Pravá sa pripravuje z kysnutého cesta, na tento recept ale droždie potrebovať nebudete.
- Vianočná tvarohová štóla je vláčnejšia a rýchlejšie rozležaná varianta tradičnej štóly.
Recept zahŕňa múku, maslo, cukor, vajcia, tvaroh, kyslú smotanu, hrozienka, mandle, citrónovú kôru a korenie.
Príprava spočíva v miešaní surovín, tvarovaní a pečení cesta, poctivom potretí maslom a posypaní cukrom.
Receptov na vianočné štóle existujú veľa, a to aj v jej domovine. Najslávnejšia drážďánska štóla sa pečie z kysnutého cesta a tradične sa pripravuje na začiatku adventu, aby sa do Vianoc správne rozležala a zmäkla.
Veľmi obľúbený je ale aj nekysnutý variant z tvarohu, ktorý je o trošku vláčnejší a nepotrebuje tak dlhú dobu na rozležanie. Pokojne ju ale upečte s predstihom – 1 až 3 týždne odpočinku jej tiež prospejú.
Vianočná tvarohová štóla
Doba prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
500 g polohrubej múky
150 g zmäknutého masla
150 g cukru krupica
100 g vopred namočených hrozienok (vo vode alebo rume)
2 celé vajcia
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
150 g kyslej smotany
100 g delených mandlí
250 g tvarohu (v alobale)
1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
soľ
hladká múka na podsypanie doske
100 g vlažného rozpusteného masla na potretie
práškový cukor na posypanie
Príprava:
1) Maslo vyberte z chladničky hodinu pred pečením, aby zmäklo. Kyslú smotanu, tvaroh a vajcia vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby došli izbové teploty.
2) Rúru predhrejte na 180 ºC a vyložte plech papierom na pečenie.
3) Múku preosejte s práškom do pečiva do misy.
4) Pridajte zmäknuté maslo, krupicový a vanilkový cukor, vajcia, tvaroh, kyslú smotanu a štipku soli.
5) Ručne alebo v robote vypracujte kompaktné cesto a potom pridajte hrozienka, delené mandle a citrónovú kôru.
6) Cesto premiestnite na pomúčenú dosku. Nezľaknite sa, spočiatku bude dosť lepivé. Prepracujte ho s múkou a akonáhle sa trochu spevní, rozvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika.
7) Cesto zhruba v polovici po dĺžke prehnite tak, aby horná časť čiastočne prekryla spodnú (viď obrázok).
8) Štólu premiestnite na plech s papierom na pečenie, vložte do rúry a pečte 35 minút.
9) Rozpustite maslo a pripravte si práškový cukor a väčšie sitko.
10) Upečenú štólu dôkladne a poctivo potrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom, tak aby sa na povrchu vytvorila biela krusta.
11) Štólu zabaľte do papiera na pečenie a následne do alobalu. Nechajte 1-3 týždne uležať na chladnom mieste.
Ďalšie tipy:
- Polovicu hrozienok je možné nahradiť kandizovaným ovocím. Pridať môžete aj iné druhy sušeného ovocia, napríklad slivky alebo marhule nasekané na menšie kúsky.
Na luxusnejšiu verziu štóly použite marcipán. Valček marcipánu položte na rozvaľkaný obdĺžnik, potom cez neho cesto prehnite a upečte podľa receptu.
Cesto sa dá ochutiť rôznymi druhmi korenia – skvelá je zmes škorice, muškátového orieška, zázvoru a kardamómu.
Zdroj: www.sweetandspicy.de, www.quick-german-recipes.com, www.dumazahrada.cz