- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Voňavý jablkový džem so škoricou a karamelom. Bez chémie!
Voňavý jablkový džem so škoricou a karamelom. Bez chémie!
Jablká vďaka vysokému obsahu prírodného pektínu skvele želírujú, a preto sa často pridávajú k inému ovociu pri výrobe marmelád bez použitia chémie. Našu pozornosť si ale zaslúžia aj sami o sebe! Keď ich chuť podčiarknete voňavým korením a rumom, vznikne vám jeden z najlepších džemov, aký ste kedy jedli. Skúste ho aspoň z jednej dávky!
Ingrediencie pre:
3 poháre
1 kg jabĺk
250 g cukru krupica
1 ks citróna
2 zvitky škorice
3 hviezdičky badiánu
8 hlavičiek klinčekov
1 panák rumu
Postup
01.
Jablká (kľudne niečo cez kilo) olúpte, vyberte jadrovník a pokrájajte na asi 1,5 cm kúsky.
02.
Do hrnca s hrubým dnom dajte cukor a polejte ho asi deci vody (karamel sa potom síce varí o chvíľku dlhšie, zato rovnomernejšie). Cukor zahrievajte, až vám vznikne zlatistý karamel.
03.
Opatrne (bude to prskať) pridajte citrónovú šťavu, korenie (ak máte mleté, dajte malú lyžičku škorice, štipku klinčekov a väčšiu štipku badiánu) a jablká. Karamel sa zrazí, ale to nevadí, po chvíli sa zase rozpustí.
04.
Za občasného miešania varte pod pokrievkou asi 30 minút, až sú jablká úplne mäkké a džem pekne hustý. Na záver vmiešajte poriadneho panáka rumu a rozdeľte do saponátom vymytých a vriacou vodou vypláchnutých pohárov. Poriadne utiahnite viečka, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Tip
Takto pripravený džem vám vydrží v chlade a tme zhruba rok, pre väčšiu trvanlivosť ale môžete poháre ešte zavariť.
Zdroj: www.prozeny.cz