- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Uvarte si poctivú rajčinovú polievku s voňavým zimným korením. Chutí božsky
Uvarte si poctivú rajčinovú polievku s voňavým zimným korením. Chutí božsky
Paradajková polievka patrí do klasickej slovenskej kuchyne a pripraviť ju možno v rôznych obmenách. Táto verzia je ideálna pre chladné zimné dni – skvele zasýti aj zahreje, a vďaka koreniu vám navyše úžasne prevonia byt.
Paradajková polievka je pre mnohých z nás symbolom detstva – najmä tá s cestovinovými písmenkami. Pre niekoho predstavuje naopak nepríjemnú spomienku na školskú jedáleň. Pokiaľ je to váš prípad, skúste jej dať ešte šancu – so správnym postupom sa dopracujete k dokonalému kulinárskemu zážitku.
Paradajková polievka s opečeným syrovým toustom? Pre nás trochu netradičná kombinácia, ale v zahraničí je veľmi populárna. Pozrite sa, ako na to:
Podľa sezóny
Možností, ako uvariť rajskú polievku, je hneď niekoľko. V lete jej pristane ľahkosť – pripravuje sa z čerstvých paradajok alebo pyré, ktoré dopĺňa svieža bazalka, oregano, tymian, rozmarín a ďalšie bylinky. Pridať do nej možno aj sezónnu zeleninu – cuketu, papriky, baklažán alebo napríklad karotku… Doplniť ju možno mozzarellou či parmezánom a skvelé letné jedlo je hotové.
S príchodom chladnejších dní sa dostávajú k slovu výdatnejšie a hustejšie varianty, ktoré dobre zasýtia, zahrejú a môžete ich podávať aj ako hlavný chod. O to sa postará koreňová zelenina či maslová zápražka a tiež výdatnejšie vložky – cestoviny, mäsové knedličky, nočky, ryža guľatá Mánya, bulgur alebo kuskus. Skvelú prácu urobí aj aromatické korenie, ktoré nielen krásne vonia, ale má aj hrejivé účinky.
Pretlak, pyré, alebo paradajky?
V lete do rajčinovej polievky výborne zužitkujete paradajky zo záhradky, ale v zime siahnite po paradajkách v plechovke alebo paradajkovom pyré (passate). Kupované paradajky nemajú v tomto období tú správnu chuť, a navyše sú veľmi drahé.
Použiť môžete samozrejme aj klasický pretlak. Aj keď rad receptov odporúča zvoliť radšej pyré alebo konzervované paradajky, chuť pretlaku dáva polievke autentickú chuť, akú si pamätáme z detstva. Dobrým kompromisom je pridať pretlak ako dochucovadlo a doplniť ho paradajkami aj v inej podobe.
Paradajková polievka so zeleninou a korením
Doba prípravy: 40 minút
Ingrediencie:
500 g paradajkového pyré
1 malá plechovka paradajkového pretlaku
1 väčšia cibuľa
1 väčšia mrkva
1 petržlen
¼ buľvy zeleru
1 lyžica masla
1 lyžica rastlinného oleja
1 celá škorica
1 bobkový list
5 ks klinčekov
4 guličky nového korenia
4 guličky čierneho korenia
1-2 lyžice cukru
400 ml mäsového alebo zeleninového vývaru
čerstvá petržlenová vňať
1) Cibuľu nakrájajte najemno, koreňovú zeleninu očistite a nastrúhajte nahrubo.
2) V hrnci na miernom plameni rozohrejte maslo a olej. Vsypte cibuľu, orestujte dosklovata a potom pridajte koreňovú zeleninu.
3) Zhruba po 5 minútach pridajte paradajkový pretlak a 1 lyžicu cukru. Premiešajte a potom zmes zalejte paradajkovým pyré a vývarom.
4) Pridajte korenie a pozvoľna varte 20 minút.
5) Z polievky vyberte všetko korenie a rozmixujte ju dohladka. Podľa potreby pridajte cukor, soľ, prípadne trochu vývaru na zriedenie.
6) Na tanieri polievku posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým pečivom.
Zdroj: www.gurmanka.cz, www.apetitonline.cz, www.dumazahrada.cz