- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Perníkové korenie si tento rok pripravte vlastné. Tu je návod, ako na to
Perníkové korenie si tento rok pripravte vlastné. Tu je návod, ako na to
Hotové perníkové korenie síce zoženiete v každom obchode, ale vôňu a chuť doma pripravenej zmesi nič neprekoná. Navyše si ju môžete vyladiť presne podľa svojej chuti, a vaše perníčky tak budú úplne jedinečné.
- Domáce perníkové korenie si môžete pripraviť sami, čo umožní prispôsobiť jeho chuť podľa vlastných preferencií.
Recept na domácu zmes zahŕňa škoricu, badián, nové korenie, zázvor, citrónovú kôru, muškátový oriešok a voliteľne čierne korenie.
Perníkové korenie sa hodí nielen do vianočných perníčkov, ale aj do iných sladkých pečív, nápojov a dokonca aj do niektorých omáčok.
História pečenia perníka siaha až do 14. storočia, ale s dnešnými zdobenými perníčkami toho nemal veľa spoločného. Pôvodne išlo o veľmi tuhé cesto, ktoré sa vtláčalo do vyrezávaných drevených foriem. Pekli ho majstri caletníci (od slova caleta, ktoré znamenalo pečená placka). Na ich počesť bola pomenovaná pražská ulica Celetná (predtým Caletná).
Chuť perníku dodávali okrem ražnej múky predovšetkým med a korenie, od ktorého získal aj svoj názov – pieporník. S rozvojom obchodu s korením sa jeho podoba postupne premieňala a korenie postupne doplnila a neskôr takmer nahradila aromatická zmes, ktorá obsahuje škoricu, klinčeky, nové korenie, badián, muškátový oriešok a niekedy aj aníz, zázvor, koriander, kardamóm, vanilku, fenikel alebo citrusovú kôru.
Korenie na mieru
Domáca príprava perníkového korenia má tú výhodu, že si ho môžete vyladiť presne podľa svojej chuti. Ak navyše použijete celé korenie a nadrvíte ho v mažiari alebo rozmixujete, bude mať oveľa intenzívnejšiu vôňu a chuť.
S jednotlivými zložkami môžete experimentovať – najväčší podiel má vždy škorica, ostatné druhy korenia sa používajú v menšom množstve. Nebojte sa vyskúšať variant s korením, ktorý dodá zmesi zaujímavý šmrnc. Nezabudnite si postup zapisovať, nech máte návod nabudúce!
Výsledné perníkové korenie využijete nielen do vianočných perníčkov, ale aj do perníka na plech, sladkých chlebíčkov, muffinov, kávových nápojov, kakaa alebo do omáčok k zverine. Pristane aj rajskej polievke.
Domáce perníkové korenie
Ingrediencie:
2 lyžice mletej škorice
1 lyžica mletého badiánu
1 lyžica mletého nového korenia
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžička sušenej citrónovej kôry
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
štipka mletého čierneho korenia (možno vynechať)
Príprava:
Všetky ingrediencie premiešajte a uložte do pohára s pevným uzáverom. Skladujte v suchu a tme.