- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Toto sa stane s vašim telom, keď budete jesť jedno jablko denne
Toto sa stane s vašim telom, keď budete jesť jedno jablko denne
V angličtine existuje jedno známe príslovie, ktoré znie „An apple a day keeps a doctor away“. V preklade to znamená, že jablko denne zaistí, že bude človek zdravý a nemusí tak k lekárovi. Napadlo vás ale niekedy, prečo sú jablká tak prospešné vášmu zdraviu? A nielen zdravie, ale aj mysle! Toto sa s vaším telom stane, ak budete jesť jablko každý deň.
Mnoho zdravotných výhod jabĺk vyplýva z faktu, že obsahujú bohaté množstvo fytochemikálií, vrátane kvercetínu, katechínu, floridzínu a kyseliny chlorogénovej, čo sú silné antioxidanty. Tieto látky s antioxidačným účinkom prispievajú k rozkladaniu a neutralizácii škodlivých voľných radikálov v našom organizme. Voľné radikály môžu narastať v dôsledku rôznych faktorov, ako je pobyt v znečistenom ovzduší a prirodzený proces starnutia. Začlenenie potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ako sú jablká, do vašej stravy môže pomôcť odvrátiť hromadenie voľných radikálov a prispieť k celkovému zlepšeniu zdravia.
Jablká skvele hydratujú a pomáhajú s chudnutím
Keďže približne 85% jablka tvorí voda, v podstate môžeme ich konzumáciu zaradiť do denného pitného režimu. Pokiaľ teda budete jesť jablká pravidelne, dostanete do vášho tela veľa vody, antioxidantov a vitamínov. Ďalším veľkým benefitom je aj fakt, že jablká obsahujú veľké množstvo vlákniny. To znamená, že akonáhle zjete jablko, spomalí sa vám trávenie a po jeho konzumácii sa budete cítiť sýto. Tým sa vyhnete zbytočnému prejedaniu a hlad dostanete až za dlhšiu dobu.
Jablká podporujú zdravie čriev
Spomínaná vláknina, ktorá je v jablkách obsiahnutá, má blahodárne účinky aj v ďalších smeroch. Typ vlákniny obsiahnutý v jablkách menom pektín totiž funguje ako skvelé probiotikum, ktoré skvele vyživuje dobré baktérie vo vašich črevách. Črevná mikroflóra hrá v celkovom fungovaní tela a zdravia zásadnú úlohu, a preto je dobré sa o ňu starať najlepšie ako vieme.
Ochranu mozgu a pamäte zaručí konzumácia jabĺk
Americká štúdia z roku 2014 potvrdila, že konzumácia jabĺk vysoko chráni mozog pred Alzheimerovou chorobou a stratou pamäti a to až o 75%. Netýka sa to iba konzumácia jabĺk, ale aj pitie jablčnej šťavy. Jablká totiž obsahujú zlúčeninu zvanú fisetín. Ten má blahodárne účinky aj v boji proti rakovine a cukrovke, avšak len nedávno sa prišlo na to, že úspešne bojuje aj proti chorobám, ktoré môžu postihnúť fungovanie mozgu a pamäti.
Jablká sú prospešné pre srdce
Pravidelná konzumácia jedného priemerne veľkého jablka každý deň môže prispieť k zníženiu krvného tlaku, cholesterolu a zápalovým ochoreniam, čo prispieva k udržaniu zdravého srdca. Ak môžete, jedzte aj šupku jabĺk, pretože vláknina a polyfenoly obsiahnuté v nej majú pozitívny vplyv na zdravie srdca.
Jablká pomôžu udržať astmu na uzde
Podľa výskumu zverejneného v časopise Nutrition Journal existuje spojenie medzi konzumáciou jabĺk a nižším rizikom výskytu astmy. Zároveň sa zaznamenala zvýšená funkcia pľúc. Odborníci predpokladajú, že spomínané fytochemikálie pravdepodobne vykazujú protizápalové vlastnosti v pľúcach a dýchacích cestách, čo vedie k zníženiu sipotu a ďalších symptómov spojených s astmou. Astmatikom tak jablká môžu pomôcť k lepšiemu dýchaniu, čím sa môže znížiť nutnosť celkovej medikácie.
Zdroj: www.svetzeny.cz