Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jedna lyžica zlatistej tekutiny denne posilní zdravie. A bonus? Pomôže vám schudnúť

Jedna lyžica zlatistej tekutiny denne posilní zdravie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jedna lyžica zlatistej tekutiny denne posilní zdravie. A bonus? Pomôže vám schudnúť Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Že je jablčný ocot pre naše zdraviu prospešný, je dokázaná vec. V lekárstve sa používa po stáročia, poznali ho už starí Egypťania. A liečitelia v stredoveku sa jablčným octom bránili proti epidémiám a infekciám. Ako využiť jablčný ocot na chudnutie? Kedy ho piť, aby bol účinok najlepší? Domáci jablkový ocot si môžete ľahko urobiť aj vy.

Aké účinky na redukciu hmotnosti jablčný ocot má, sa snažili zistiť aj vedci. Aj keď žiadne dlhodobé štúdie s veľkým počtom ľudí zatiaľ nie sú k dispozícii, výsledky niekoľkých rozsahom menších štúdií pozitívne výsledky s nižšou váhou po užívaní octu priniesli. Na čo je teda jablčný ocot dobrý, ako a kedy ho užívať? A môže ocot škodiť?

Na čo je dobrý jablčný ocot

Chudnúcemu procesu jablčný ocot pomáha tým, že potláča chuť do jedla, stimuluje trávenie, pomáha spaľovať tuk a znížiť hladinu cukru v krvi po jedle. Hovorí sa, že nám môže pomôcť znížiť krvný tlak alebo vysoký cholesterol. A ak jablčný ocot pridáme k ťažko stráviteľnému jedlu, ako sú napríklad strukoviny, zmiernime tak nadúvanie.

Ako si jablkový ocot vyrobiť doma:

Ani jablká v tekutej zlatistej podobe ale zázraky nevedia a bez dodržiavania zásad zdravého stravovania a pravidelného pohybu to nebude fungovať.

„Ľudia vždy hľadajú jednoduché spôsoby, ako schudnúť a zlepšiť si zdravie. Jablčný ocot je určite jedným z tých, na ktoré sa ma pýtajú,“ hovorí doktorka Neeharika Kalakota, gastroenterologička z Houston Methodist Hospital.

„Vždy hovorím, že ak to chcú skúsiť, tak nech to skúsi. Ale očakávania musia byť realistické. Vypiť jablkový ocot a potom zjesť dvojitý cheeseburger a hranolky, to naozaj nebude fungovať. Najdôležitejšie je, že by ste jablčný ocot nikdy nemali konzumovať bez predchádzajúceho zriedenia vodou,“ zdôrazňuje doktorka Kalakota.

Ako používať jablkový ocot na chudnutie

Lekárnica Lucie Drábková v Poradni Dr. Max uvádza, že na užívanie je vhodnejší nefiltrovaný a nepasterizovaný jablčný ocot. „Odporúčané dávkovanie jablčného octu sa pohybuje od 1 až 2 čajových lyžičiek až po 1 až 2 polievkové lyžice denne (čo zodpovedá maximálne 30 mililitrom denne). Začínajte s menšou dávkou, ktorú môžete podľa osobnej tolerancie zvyšovať,“ odporúča.

Neriedený jablčný ocot je výrazne kyslý, a preto sa riedi v pomere 1 diel octu a 5 dielov vody.

Zázračný drink na chudnutie s jablčným octom:

„Zmes môžete tiež osladiť lyžičkou medu a použiť teplú vodu namiesto studenej. Tak získate chutný nápoj,“ radí lekárnica a pridáva ešte jeden tip: „Ak vám konzumácia jablčného octu nerobí dobre, môžete porozmýšľať o jeho zapracovaní do jedla. Skúste ním pokvapkať šalát alebo dusenú zeleninu v kombinácii s olivovým olejom. Alebo pridajte lyžicu jablčného octu do svojho obľúbeného smoothie.“

Máte aj možnosť kúpiť si jablkový ocot ako doplnok stravy v tabletách.

Vedecké štúdie

Robert H. Shmerling z lekárskej fakulty Harvard Medical School sa zaoberal štúdiami, ktoré boli zamerané na účinky octu v súvislosti s úbytkom váhy.

„Štúdie na obéznych potkanoch a myšiach naznačujú, že kyselina octová môže zabrániť ukladaniu tuku a zlepšiť ich metabolizmus. Najčastejšie citovanou štúdiou na ľuďoch je štúdia z roku 2009 so 175 ľuďmi, ktorí každý deň vypili nápoj obsahujúci 0, 1 alebo 2 polievkové lyžice octu. Po troch mesiacoch mali tí, ktorí konzumovali ocot, mierny úbytok hmotnosti (0,8 až 1,8 kg) a nižšie hladiny triglyceridov ako tí, ktorí žiadny ocot nepili. Ďalšia štúdia zistila, že konzumácia octu podporuje pocit plnosti po jedle, ale tiež spôsobuje nevoľnosť. Žiadna z týchto štúdií konkrétne neštudovala jablčný ocot,“ uviedol.

„Ďalšia štúdia z roku 2018 uložila tridsiatim deviatim sledovaným ľuďom úlohu. Ľudia boli rozdelení na dve skupiny – jedni počas 12 týždňov držali diétu s obmedzeným príjmom kalórií s jablčným octom a druhí držali diétu s obmedzeným príjmom kalórií bez jablčného octu. Obe skupiny schudli, ale skupina s jablčným octom schudla viac. Rovnako ako pri mnohých predchádzajúcich štúdiách, aj táto bola pomerne malá a krátkodobá,“ dodal Robert H. Shmerling.

Ako sa robí domáci jablčný ocot

Recept na výrobu jablčného octu, pri ktorom spracujete jablká zo záhradky vrátane padavčiat, ponúka vo svojej poradni lekáreň Dr. Max:

  • 1 kg jabĺk len zľahka umyjeme, aby sme sa nepripravili o cenné kvasinky, ktoré žijú na šupke, a aj s jadrovníkmi nahrubo nastrúhame.
    Vložíme do päťlitrového pohára, pridáme 0,5 kg cukru a prevarenú vodu. Všetko premiešame a necháme kvasiť.
    Na naštartovanie kvasenia môžeme použiť vinárske kvasinky, nikdy však nie pekárske droždie – to vám ocot pokazí výraznou chlebovou arómou.
    Niekoľkokrát za deň je možné zmes premiešať. Akonáhle je cítiť alkohol, spravidla po asi 10 dňoch, tekutinu môžeme precediť.
    Teraz prichádzajú k slovu baktérie z rodu Acetobacter, ktoré alkohol premenia na ocot – to môže trvať 1 až 2 mesiace. Akonáhle začne tekutina chutiť ako ocot, môžeme ju zliať do fliaš a začať užívať.
    Lepšie je ale neponáhľať sa, pretože octu svedčí čas, takže čím dlhšie bude zrieť, tým bude chuťovo lepší.

Ocot je konzervačná látka, takže by mal vydržať doma dlho. Odporúča sa ale skladovať ho v dobre uzavretých nádobách na chladnom a tmavom mieste.

Ako škodí ocot alebo namiesto panáka slamka

Jablčný ocot by ste nikdy nemali konzumovať vo väčšej miere a nezriedený vodou. Maximálne odporúčané dávkovanie sú dve polievkové lyžice denne. Ocot rozmiešaný v pohári vody sa väčšinou odporúča piť ráno pred raňajkami. Niekto ho odporúča piť aj pred cvičením a posilňovaním, pretože môže napomôcť spaľovaniu tukov a podporiť metabolické funkcie.

Aj riedený je ale jablčný ocot veľmi kyslý a môže narušiť zubnú sklovinu. Aby ste predišli kontaktu so zubami, môžete ho piť slamkou a po konzumácii je vždy vhodné vypláchnuť si ústa vodou. Pri dlhodobom užívaní môže spôsobovať zažívacie problémy. Nie je vhodný ani pre osoby so zlým žalúdkom alebo vredmi. Neužívajte ho ani v prípade, že vás často páli záha.

Zdroj: www.denik.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.