- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Obľúbené ázijské omáčky, ktoré obohatia váš jedálniček
Obľúbené ázijské omáčky, ktoré obohatia váš jedálniček
Omáčky sú kľúčovou súčasťou ázijských pokrmov. Milovníkom východnej kuchyne umožňujú priblížiť sa originálnym chutiam Číny, Japonska alebo Thajska.
Kým nechytíte svojho tuniaka na sushi, za chalupou vám nevyrašia bambusové výhonky a nedáte si prácu s miesením cesta na rezance s pomocou vesmírnej energie (a nerobíte to tridsať rokov pod dohľadom japonskej babičky), nebude vaše umenie ázijskej kuchyne dokonalé. Našťastie existujú omáčky, ktoré vás na chuť originálnych pokrmov posunú o gastronomické míle.
Sójová omáčka
Najznámejšia, najobľúbenejšia, najstaršia. Vyrába sa fermentáciou zo sójových bôbov a pšenice. Jedlu dodá piatu chuť umami, ktorú ničím nenahradíte. Ktorá zo sójoviek sa stala vašou favoritkou? Svetlá (Light Soy Sauce), ideálna na varenie zmesí vo woku aj ako stolná omáčka? Tmavá (Dark Soy Sauce), silnejšia a sladšia, menej slaná, skvelá do čínskej kuchyne? Bezlepková Tamari, ideálna pre studené zálievky, sushi a pikantné dipy? Alebo príjemne sladkastá Shoyu?
Rybia omáčka
Fish Sauce, to je hlavne juhovýchodná Ázia. Vyrába sa z fermentovaných rýb, má silne slanú a zároveň sladkastú chuť. Používa sa do omáčok, marinád či polievok a jedlu pridáva unikátnu morskú chuť. Má jedno spoločné s olomouckými tvarôžkami: smrdí, ale chutí skvele.
Omáčka z ustríc
Oyster Sauce, sestrička rybej omáčky, sa pripravuje z varených ustríc, cukru, soli a vody. Často sa s ňou stretnete v čínskej kuchyni a výborne sa hodí k hovädziemu, hydine, zelenine alebo knedličkám a závitkom. Dodá im umami arómu.
Tamarindová omáčka
Mimoriadnu obľubu si získala najmä v Thajsku, vo Vietname aj Indonézii. Základ tvoria semená tamarindu indického. Sladkokyslý charakter je skvelý k rybám, krevetám, kurčaťu.
Sambal
Pikantná koreniaca pasta pôvodom z Indonézie, obľúbená v celej juhovýchodnej Ázii, sa vyrába z červených čili papričiek, cesnaku, cukru a soli a ďalších prísad (limetové listy, citrónová tráva, tamarínd) v mnohých variáciách. Chcete, aby ryža guľatá Mánya alebo rezance poriadne pálili? Sambal je to pravé, jeho možnosti sú prakticky nekonečné.
Teriyaki omáčka
Sladká, lahodná, vyrobená zo sójovej omáčky, mirinu (sladkého ryžového vína), cukru a ďalších prísad. Teriyaki je doma v Japonsku a používa sa napríklad na marinovanie a glazovanie mäsa, rýb i zeleniny predovšetkým pred grilovaním.
Ponzu omáčka
Ponzu predstavuje ďalšie japonské zastavenie. Má kyslú chuť, riedku konzistenciu a svetlo žltú farbu. Základom sú citrusy, prísadami potom mirin, vínny ocot, údený sušený tuniak, a morské riasy. Používa sa ako dip do šalátov, k rybám a závitkom.
Sriracha
Sriracha alebo Siracha. Nájdete ju na každom stole v ázijských reštauráciách po celom svete. Je zo slávnych ázijských omáčok najmladší, a okrem papričiek jalapenos, cesnaku, soli, korenia a octu ukrývajú fľaše s omáčkou pomenovanou po meste Si Racha aj silný príbeh. A to Davida Trana, ktorý v roku 1978 utiekol z Južného Vietnamu do Los Angeles, začal vyrábať omáčky a Sriracha z neho urobila miliardára.
Zdroj: www.novinky.cz