- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Ktoré korenie vám zastaví neutíchajúce chute? Schudnete a ešte si pochutnáte vďaka skvelým receptom
Ktoré korenie vám zastaví neutíchajúce chute? Schudnete a ešte si pochutnáte vďaka skvelým receptom
Aníz, vanilka & škorica nielenže patria do adventného obdobia, ale tiež vám pomôžu zastaviť šialené chute a zhodiť prebytočné kilá. Určite to poznáte. Zrazu je tu nezvládnuteľná túžba po niečom sladkom – záchvat baženia po jedle, ktorý nám často skríži naše skvelé diétne predsavzatia. Ale špeciálne liečivé vône v jedle tieto chúťky zastavia, alebo im dokonca môžu predchádzať. A nielen to: Kto svoje jedlo korení škoricou, muškátovým orieškom, anízom či kardamómom, rozžeraví aj spaľovanie tukov v tele a kilá začnú miznúť skoro sami od seba.
Prírodní krotitelia chutí
Účinné látky obsiahnuté v škorici napríklad držia konštantnú hladinu cukru, vďaka čomu je toto vianočné korenie považované za krotiteľa chuti. Preto je možné s našou škoricovo-medovou vodou ľahko docieliť veľkých chudnúcich úspechov, pretože potlačí pocit hladu a človek automaticky menej jej. Všetky naše recepty obsahujú prírodné tlmiče chuti, ale nielen tu, aj iné jedlá môžete v adventnom čase pomocou škorice, anízu, muškátového orieška alebo kardamómu upraviť na diétne pokrmy. Samozrejme, že tým nemyslíme pečivo ani iné kalorické pochúťky. Korenie je možné pridať do jogurtov, kaší alebo zdravých polievok. Inšpirujte sa našimi receptami!
Anízové marhule s čerstvým kozím syrom
Na 4 porcie:
• 2 vrecká zeleného čaju
• 1 lyžička anízových semien
• 12 polovičiek marhúľ (kompotovaných)
• 2 lyžice medu • 2 limetky
• niekoľko hrozienok • 125 g čerstvého kozieho syra
1. Čaj a aníz zalejte 300 ml vriacej vody a nechajte 7 minút lúhovať. Marhule nechajte odkvapkať.
2. Čaj preceďte cez sitko a priveďte do varu s medom a šťavou vylisovanou z limetiek. Marhule a hrozienka lúhujte v čaji asi 5 minút, potom marhule vyberte dierovanou naberačkou a nechajte vychladnúť.
3. Čajový vývar medzitým pri vysokej teplote redukujte na 6 až 8 lyžíc.
4. Marhule rozdeľte do misiek, pridajte syr a pokvapkajte redukovaným čajom.
Extra tip: Vanilka pomáha!
Škoricovo-medová voda
Na 1 porciu:
• 1 lyžička škorice
• 2 lyžičky medu
1. 250 ml vriacej vody nalejte na škoricu a nechajte trochu vychladnúť.
2. Potom pridajte med a miešajte, kým sa nerozpustí. Pite vždy pred spaním a pred raňajkami. Zmes medu a škorice povzbudí látkovú výmenu a zníži chuť na sladké.
Jahňacie tajine so škoricou a kardamómom
Na 4 porcie:
• 1 cibuľa
• 500 g jahňacej plece pripravenej na guláš
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 zvitok škorice
• 1 lyžička štipľavej papriky
• lyžičky mletej rímskej rasce
• 1 štipka kardamómu
• 600 ml zeleninového vývaru
• 1 dule (nemusí byť)
• 300 g mrkvy (alebo tekvica, podľa chuti)
• 50 g sušených marhúľ
• soľ, korenie
• trocha koriandrovej vňate
1. Cibuľu nakrájajte na kocky. Jahňacie opečte v horúcom oleji. Cibuľu, zvitok škorice, papriku, rascu a kardamóm spoločne s ním krátko osmažte. Zalejte vývarom a zakryté 1 hodinu duste pri strednej teplote.
2. Olúpte dula a mrkva. Z dule vyberte semienka a oboje nakrájajte na kocky. Marhule nakrájajte na prúžky, s kapustou a mrkvou pridajte k mäsu a 30 minút duste. Osoľte a okoreňte. Nasekajte koriander a posypte ním pokrm.
Zemiaky s muškátovým orieškom
Na 4 porcie:
• 800 g zemiakov
• 1 zväzok polievkovej zeleniny s mrkvou a zelerom
• 1 cibuľa
• 1 lyžica repkového oleja
• 700 ml zeleninového vývaru
• muškátový oriešok
• 2 lyžičky mrazených byliniek
• smotana na varenie
• soľ, korenie
1. Zemiaky olúpte a umyte. Zeleninu umyte, mrkvu a zeler olúpte. Zemiaky, mrkva a zeler nakrájajte asi na 1 cm kocky.
2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na malé kocky. V hrnci zohrejte olej a opražte na ňom cibuľu.
3. Pridajte zeleninu a zeleninový vývar a silne okoreňte muškátovým orieškom. Priveďte do varu a varte pri strednej teplote asi 20 minút.
4. Všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Pridajte bylinky a vmiešajte trochu smotany, osoľte a okoreňte. Na povrch môžete nasypať niekoľko krutónov.
Zdroj: www.svetzeny.cz