- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Recept na skvelý cibuľový chlieb. A nemusíte sa báť upiecť si ho v rúre!
Recept na skvelý cibuľový chlieb. A nemusíte sa báť upiecť si ho v rúre!
Ešte ste váhali, či sa v domácich podmienkach pustiť do chleba? S nami to zvládnete. Cibuľový chlieb je ľahký, rýchly, má chrumkavú kôrku a chutí výborne!
Čím potrieť chlieb pri pečení, aby bola kôrka najchrumkavejšia a mala tú najlepšiu farbu? Možností je mnoho. Smotana vám zaistí lesklú a tmavo zlatú kôrku, kukuričný škrob s vodou zase poskytne kôrku chrumkavú a svetlo lesklú zlatú. Na potieranie môžete používať aj obyčajnú vodu, olivový olej alebo samotný žĺtok.
Cibuľový chlieb
Na 1 bochník budete potrebovať: 250 g hladkej pšeničnej múky, 250 g ražnej múky, 250 ml vlažnej vody, 1 lyžičku octu, 1 lyžičku cukru, 1 balíček sušeného droždia, 2 lyžičky soli, rascu na posypanie, 2 1 vajce na potretie
Postup: Do vlažnej vody dajte droždie, cukor, trošku pšeničnej múky, premiešajte a nechajte vzísť kvások. Medzitým do misy preosejte obe múky so soľou a pridajte ocot. Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Vzídený kvások prepracujte s múkou. Môžete ručne alebo pomocou robota. Do cesta zapracujte aj osmaženú cibuľku a potom cesto nechajte hodinku kysnúť na teplom mieste.
Nakysnuté cesto ešte prepracujte, vytvarujte bochník a dajte ho na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajcom a posypte rascou. Pečte ho asi 40 minút pri teplote 160 °C a potom na ďalších 20 minút zohrejte rúru na 180 °C.
Tip: Chlieb môžete ochutiť aj bylinkami alebo rôznymi semienkami.
Domáci chlieb a domáce nátierky, to je dokonalá kombinácia. Už ste skúsili sviežu hráškovú alebo cottage s jarnými cibuľkami? A pikantná nátierka v kombinácii s hriankami nesklame nikdy!
Zdroj: www.prozeny.cz