Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo priniesť na vianočnú besiedku? Upečte toto roztomilé sobie pečivo a budete za hviezdu. Tu je recept

Čo priniesť na vianočnú besiedku? Upečte toto roztomilé sobie pečivo a budete za hviezdu. Tu je recept
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čo priniesť na vianočnú besiedku? Upečte toto roztomilé sobie pečivo a budete za hviezdu. Tu je recept Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Stádo roztomilých sobov má úspech na každej vianočnej akcii, kde sa hemžia deti. A zvládnu ho aj tí, ktorí si v zdobení vianočného pečiva príliš neveria. Tu je návod, ako na to.

  • Vytvorte roztomilé sobie pečivo, ktoré je jednoduché a obľúbené u detí.
    Základom sú kruhové sušienky z krehkého alebo lineckého cesta, zdobené čokoládou a červenými lentilkami.
    Postup zahŕňa prípravu cesta, pečenie, chladenie a dekoráciu čokoládovými nosmi, očami a parohmi.

Soby síce nepatria medzi tradičné slovenské vianočné symboly, ale treba povedať, že sa u nás zabývali – v podobe rôznych sošiek, ozdôb alebo svietiacich dekorácií sa s nimi stretávame v obchodoch aj domácnostiach. Obľúbení sú najmä u detí, ktoré ich majú spojené s vianočnými rozprávkovými príbehmi, a toto pečivo im zaručene urobí radosť.

Sobie pečivo môžete pripraviť aj v zlepovanom variante ako linecké. Je to trochu pracnejšie, ale výsledok stojí za to.

Pozrite sa na video s podrobným návodom:

Základné cesto

Základom sobieho pečiva je klasické krehké, prípadne linecké cesto. Môžete ho použiť v základnej podobe, alebo dochutiť škoricou, perníkovým korením, citrónovou kôrou, prípadne časť múky nahradiť mletými orechmi alebo celozrnným variantom.

Z cesta sa následne vykrajujú kolieska, ktoré sa po upečení zdobia. Celý tento proces ide zvládnuť za 1-2 hodiny, počítajte ale s tým, že cesto potrebuje čas na odpočinok v chladničke, a to aspoň 60 minút, najlepšie cez noc. Kolieska si môžete samozrejme aj upiecť dopredu a nazdobiť neskôr.

Lentilky a čokoláda

Okrem cesta budete potrebovať už len dve ingrediencie – lentilky (či iné farebné cukríky) a rozpustenú čokoládu na kreslenie očí a parohov. Cukríkov kúpte väčšie balenie – potrebovať budete len červené a v jednej krabičke by ich bolo málo.

Čokoláda postačí bežná na varenie. Pokiaľ máte skúsenosť s čokoládovou polevou, s ktorou sa dobre pracuje, pokojne použite tú. Na zdobenie budete potrebovať cukrárske vrecko, v núdzi si vystačíte so špajľou, ktorú namočíte do polevy a oči aj parohy nakreslíte ako ceruzkou.

Vianočné sobie sušienky

Čas prípravy: 60 minút + čas na odležanie cesta
Ingrediencie:
210 g hladkej múky
140 g masla
60 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 žĺtok
80 g čokolády na varenie
červené lentilky (alebo iné cukríky)

Príprava:
1) Maslo vyberte z chladničky a nechajte hodinu pri izbovej teplote.
2) V miske zmiešajte múku, práškový aj vanilkový cukor, zmäknuté maslo. Pridajte žĺtok a vypracujte kompaktné cesto.
3) Cesto zabaľte do fólie a uložte do chladničky aspoň na hodinu, ideálne cez noc.
4) Rúru predhrejte na 180 ºC.
5) Vychladené cesto nechajte chvíľu povoliť a na ľahko pomúčenej podložke rozvaľkajte na plát hrubý 3-5 mm.
6) Z cesta vykrajujte kolieska a pokladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
7) Pečte zhruba 10 minút – akonáhle začnú okraje ľahko hnednúť, vyberte plech z rúry.
8) Sušienky nechajte vychladnúť, rozpustite čokoládu a pripravte si lentilky.
9) Na spodnú časť kolieska (nie na stred) urobte čokoládou väčšiu bodku a prilepte na ňu červený cukrík ako nos. Rovnako ozdobte aj ďalšie kúsky.
10) Nad červeným nosom vytvorte pomocou zdobiaceho vrecka dve bodky ako oči. Nad nimi do strán nakreslite parohy – jednu dlhú čiaru a po stranách kratšie (ako na obrázku vyššie).
11) Čokoládu nechajte stuhnúť a sobie cukroví je hotové.

Zdroj: kitchenmason.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.