- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Citrónový koláč s olivovým olejom
Citrónový koláč s olivovým olejom
Už ste prejedení perníkového korenia, škorice a čokolády? Čo tak zaspomínať na leto a upiecť koláč so sviežou chuťou citrónu, zvláčnený olivovým olejom? Tento jednoduchý koláč plný komplexných chutí sa hodí na raňajky, napríklad s čajom ochuteným kvapkou citrónu.
Potrebujete:
210 g polohrubej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
1/4 čajovej lyžičky soli
200 g kryštálového cukru
1 lyžica citrónovej kôry (asi z 2 citrónov)
3 vajcia
120 ml extra panenského olivového oleja
55 g rozpusteného a vychladnutého masla
60 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
240 ml cmar
štipka práškový cukor na posypanie
Vybavenie – forma na koláč
– šľahacia misa
– kuchynská gumová stierka
– špajle
– cukornička na práškový cukor
Postup na pripravu
Predhrejte rúru na 180 °C. Dobre vymažte formu na koláč s priemerom 22 cm.
Vo veľkej miske rozšľahajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Dajte bokom.
V strednej miske zmiešajte cukor a citrónovú kôru, kým sa nespoja. Pridajte vajcia a dobre premiešajte, kým sa nespoja.
V ďalšej mise rozšľahajte olivový olej s maslom. Pridajte citrónovú šťavu a cmar, a opäť šľahajte, kým sa zmes nespojí.
cmar zmiešané s citrónovou šťavou pridajte do sypkej zmesi z múky. Cesto miešajte gumovou stierkou, pokiaľ nebude zmes hladká. Akonáhle je všetko dobre premiešané a spojené. Dávajte pozor, aby ste cesto nepremiešali.
Vylejte cesto do pripravenej formy na koláč a povrch uhlaďte gumovou stierkou. Pečte 40-45 minút do zlatista. Na kontrolu nám poslúži špajle, ktorá musí vyjsť čistá zo stredu koláč.
Koláč nechajte na drôtenom stojane úplne vychladnúť. Pokiaľ nemáte stojan, postačí rošt na sporáku. Pred podávaním zľahka posypte koláč práškovým cukrom.
Na citrónový koláč s olivovým olejom budete potrebovať extra panenský olivový olej. Kvalitný olej podčiarkne chuť citrusov a udržuje tortu dlho vláčnu. Olej dávkujte presne, aby chuť koláča bola vyvážená.
Zdroj: www.svetcukraru.cz