- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Muškátový oriešok pridávajte po štipkách. Vo väčšom množstve je toxický
Muškátový oriešok pridávajte po štipkách. Vo väčšom množstve je toxický
Vedeli ste, že muškátový oriešok v skutočnosti orieškom nie je? To isté platí aj o muškátovom kvete. V článku sa dozviete, ako je to naozaj a na čo si dať počas používania tohto aromatického korenia pozor.
- Muškátovník vonný nie je pravým orieškom, ale tropickým stromom s aromatickými semenami.
Omyly ohľadom muškátového kvetu a orieška; dôležité je správne označenie a využitie týchto korenín.
Muškátový oriešok má silnú chuť a vôňu, používa sa šetrne kvôli psychoaktívnym účinkom.
Muškátovník vonný je tropický strom, ktorého domovinou sú ostrovy Moluky v Indonézii. Dorastá až do výšky 15 metrov a kvitne po celý rok svetlo žltými voskovitými kvetmi podobné konvalinkám. Mnoho ľudí sa domnieva, že práve tie slúžia ako obľúbené korenie, v skutočnosti je to ale úplne inak.
Na kvetoch dozrievajú dužinaté bobule, v ktorých sa ukrýva semeno obalené červeným alebo žltým mieškom. Ako muškátový oriešok sa označuje práve toto semeno a ako muškátový kvet sušený miech. Ročne na strome dozreje až 2 000 plodov.
Ako sa pestuje a žne muškátový oriešok a kvet? Pozrite sa na video:
Obchodný artikel
Muškátový oriešok priviezli do Európy arabskí obchodníci už v 11. storočí, kvôli veľmi vysokej cene oň ale nebol príliš veľký záujem. Žiadaným obchodným artiklom sa stal v 16. storočí, keď ho na ostrovoch Moluky objavili portugalskí námorníci a začali ho vo veľkom dovážať. V 17. storočí územie obsadili Holanďania a ovládli tak všetku tunajšiu produkciu. Plantáže boli pod stálym dohľadom, aby nikto nemohol sadenicu muškátovníka získať a pestovať vzácne stromy na vlastnú päsť.
Napriek bezpečnostným opatreniam sa to ale v 18. storočí podarilo Francúzom, ktorí prepašovali sadenice z ostrova Banda a podarilo sa im rozšíriť muškátovníkov na ďalšie miesta v Indonézii a Karibiku. Tým sa výrazne znížila aj cena korenia a stalo sa oveľa dostupnejším.
Výrazná vôňa, ostrá chuť
Kvalitný muškátový oriešok by mal mať prenikavú vôňu, ostrejšiu chuť a na reze by nemali byť dutiny. Mletý rýchlo stráca svoju arómu, preto sa najčastejšie skladuje v celku a strúha sa až pri príprave pokrmu či nápoja.
Muškátový kvet sa predáva už v namletej podobe – jeho chuť je však menej výrazná. Ako korenie sa oba varianty uplatňujú pri dochucovaní mäsa, zeleniny, polievok, smotanových omáčok či bešamelu. Je tiež súčasťou mnohých koreniacich zmesí – vrátane perníkového.
Pozor na množstvo
Pri používaní muškátového orieška stačí naozaj štipka – vďaka silným aromatickým látkam zvládne ochutiť pokrm aj vo veľmi malom množstve. Nadmerné použitie uškodí nielen samotnému jedlu, ale predovšetkým organizmu – muškátový oriešok je psychoaktívny a pri požití jednej čajovej lyžičky dochádza k intoxikácii, halucináciám, závratom a premene vnímania. V prípade požitia 6 celých orieškov môže dôjsť dokonca k úmrtiu. V primeranom množstve môže mať pozitívne účinky napríklad pri liečbe astmy či tráviacich ťažkostiach, ale iba po porade s odborníkom.