- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Čokoládové šuhajdy s orechovou náplňou pre začiatočníkov
Čokoládové šuhajdy s orechovou náplňou pre začiatočníkov
Na Slovensku, odkiaľ toto pečivo pochádza, sa mu hovorí šuhajdy. Nepečené čokoládové košíčky s vynikajúcou orechovou náplňou chutia rovnako dobre, nech už im hovoríte akokoľvek.
Ingrediencie pre:
15 kusov
Na orechovú náplň
70 ml mlieka
20 g masla
30 g cukru
90 g orechov
50 ml rumu
2 lyžice hrozienok
Na dokončenie
180 g čokolády na varenie
30 g masla
30 g kakaového masla
Na zdobenie
1 hrsť orechov
Náplň môžete ozvláštniť chuťou kávy. Pokiaľ zvolíte rozpustnú kávu, pridajte ju rovno do mlieka. Keď siahnete po espresse, 2 lyžice zamiešajte až do hotovej náplne.
Postup
01.
Na náplň namočte hrozienka do rumu a nechajte ich aspoň 20 minút napučať. Do rajnice vlejte mlieko, pridajte cukor a maslo a pomaly priveďte do varu. Miešajte, aby sa cukor rozpustil a mlieko nepripálilo. Keď bude mlieko takmer vriace, prisypte mleté orechy, stiahnite plameň a veľmi krátko ich povarte do zhustnutia. Odstavte, pridajte hrozienka nasekané na menšie kúsky a podľa chuti lyžicu alebo dve rumu, v ktorom boli naložené. Náplň nechajte bokom vychladnúť.
Tip: Ak si chcete urýchliť prácu, hrozienka v rume krátko zahrejte v mikrovlnnej rúre alebo na platni.
02.
Pripravte si menšie biele cukrárske košíčky a rozložte ich na plochu po dvoch zasunutých v sebe. Rozpustená čokoláda, ktorú ich budete plniť, je pomerne ťažká, a pokiaľ ju nalejete len do jedného košíčka, môže ľahko vytiecť. Alebo použite pevnejšie hliníkové košíčky určené priamo na čokoládu.
03.
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom a kakaovým maslom a vymiešajte dohladka. Asi polovicu rozdeľte do pripravených košíčkov a oparne s nimi zatočte, aby čokoláda pokryla aj ich boky. Nechajte chvíľu v chlade stuhnúť.
Tip: Vďaka pridanému tuku je čokoláda hladká a lesklá, v ústach sa rýchlo rozpúšťa a chutí ako „ľadová“. Voľba tuku je na vás, šuhajdy budú skvelé, aj keď k čokoláde pridáte bežný rastlinný tuk. Drahšie kakaové maslo chutí ale výrazne lepšie.
04.
Až čokoláda stuhne, rozdeľte do košíčkov vychladnutú orechovú náplň a lyžičkou ju pekne zarovnajte. Zalejte zvyškom čokolády, ozdobte orechom (alebo tradične lentilkou) a nechajte stuhnúť. Skladujte v chlade.
Zdroj: www.prozeny.cz