- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáca majonéza je najlepšia
Domáca majonéza je najlepšia
Má tendenciu sa zraziť, ale pokiaľ dodržíte presne postup, zvládnete ju na jedničku. Vieme, ako urobiť dokonale jemnú domácu majonézu s pocitvým podielom žĺtkov ..
Domáca majonéza podľa šéfkuchára
80 g žĺtkov (cca 5 ks)
300 g oleja
1 kávovú lyžičku horčice
Postup:
Pred prípravou majonézy si všetky suroviny vytiahnite zhruba na 1 až 2 hodiny na linku, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Tým znížite riziko, že by sa vám majonéza pri príprave mohla zraziť.
Do mixéra si dajte 5 žĺtkov a lyžičku horčice. Štandardnú majonézu môžete pripravovať z plnotučnej, ale ak chcete, aby bola chuťovo výraznejšia, použite dijonskú horčicu. Obe dve suroviny asi minútu šľahajte, aby sa dokonale spojili.
Potom do zmesi žĺtkov a horčice za stáleho šľahania pomaly a po troškách prilievajte olej. Neponáhľajte sa! Príprava domácej majonézy vyžaduje trošku trpezlivosti, aby bola dokonale vyšľahaná a mala správnu konzistenciu.
Tip: Ak ste sa príliš ponáhľali a majonéza sa vám zrazila, premiestnite ju do misky, umyte mixér a dôkladne ho osušte. Potom do mixéra dajte šľahať dva žĺtky, pomaly pridajte trošku oleja a potom pomaly zašľahávajte zrazenú majonézu, aby získala takú konzistenciu, o akú ste sa usilovali.
Zdroj: magazin.recepty.cz