- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume
Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume
Orechy v ceste príjemne chrumkajú a vláčnosť mu dodáva jemná čokoládová poleva. Tak prečo ho neskúsiť? Navyše je rýchly a jednoduchý.
Ingrediencie pre:
1 plech 22 × 30 cm
Cesto
150 g masla
180 g cukru krupica
4 ks vajcia
2 lyžice mlieka
1 lyžica kakaa
200 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
140 g orechov
Na rumový sirup
80 ml vody
80 g cukru krupica
1 panák rumu
Na čokoládovú polevu
100 ml mlieka
40 g cukru krupica
80 g čokolády na varenie
1 lyžica masla
Do múčnika pridajte nastrúhané alebo nasekané vlašské orechy, záleží len na vás, ako veľmi chcete cítiť ich štruktúru. A nemusíte použiť len vlašiaky – vyberte orechy, aké máte najradšej.
Postup
01.
Rúru predhrejte na 180 °C, plech vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
02.
Do veľkej misy vložte maslo nakrájané na kocky a nechajte chvíľu povoliť. Potom pridajte cukor a prešľahajte do krémovej konzistencie. Postupne zašľahajte aj vajcia, mlieko a preosiate kakao.
03.
Do misy pridajte múku preosiatu s práškom do pečiva a stierkou ju zapracujte do cesta. Nakoniec prisypte mleté orechy (je len na vás, aký druh zvolíte) a dobre ich zamiešajte.
04.
Hustejšie cesto rozotrite na pripravený plech a pečte 30–35 minút, až povrch zozlatne a zapichnutá špajľa vyjde suchá.
05.
Zatiaľ čo sa cesto pečie, pripravte rumový sirup: do malej rajnice vlejte vodu, pridajte cukor a rum a na miernom plameni za stáleho miešania krátko povarte, až sa cukor rozpustí.
Tip: Alkohol počas varenia vyprchá a v sirupe zostane iba rumová príchuť, nemusíte sa preto báť ponúknuť koláč deťom. Chcete sa alkoholu úplne vyhnúť? Zvarte cukor s čiernym čajom, kúskom citrusovej kôry, klinčekom a škoricou (potom už to nebudú rumové rezy, koláč bude ale tiež veľmi chutný). Keď naopak chystáte pohostenie pre bujarú stretnutie, rum nalejte až do povareného a čiastočne vychladnutého sirupu.
06.
Upečený koláč lyžicou štedro pokvapkajte rumovým sirupom a nechajte vsiaknuť a vychladnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Do rajnice dajte všetky ingrediencie, pomaly zahrievajte a vymiešajte do hladkej hmoty. Rovnomerne nalejte na koláč, nechajte zaschnúť a vychladnutý múčnik nakrájajte na menšie kocky či rezy.
Zdroj: www.prozeny.cz