Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume

Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Výborný koláč na plech chutí a vonia po rume Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Orechy v ceste príjemne chrumkajú a vláčnosť mu dodáva jemná čokoládová poleva. Tak prečo ho neskúsiť? Navyše je rýchly a jednoduchý.

Ingrediencie pre:
1 plech 22 × 30 cm
Cesto

150 g masla
180 g cukru krupica
4 ks vajcia
2 lyžice mlieka
1 lyžica kakaa
200 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
140 g orechov

Na rumový sirup

80 ml vody
80 g cukru krupica
1 panák rumu

Na čokoládovú polevu

100 ml mlieka
40 g cukru krupica
80 g čokolády na varenie
1 lyžica masla

Do múčnika pridajte nastrúhané alebo nasekané vlašské orechy, záleží len na vás, ako veľmi chcete cítiť ich štruktúru. A nemusíte použiť len vlašiaky – vyberte orechy, aké máte najradšej.

Postup
01.

Rúru predhrejte na 180 °C, plech vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo vyložte papierom na pečenie.

02.

Do veľkej misy vložte maslo nakrájané na kocky a nechajte chvíľu povoliť. Potom pridajte cukor a prešľahajte do krémovej konzistencie. Postupne zašľahajte aj vajcia, mlieko a preosiate kakao.
03.

Do misy pridajte múku preosiatu s práškom do pečiva a stierkou ju zapracujte do cesta. Nakoniec prisypte mleté orechy (je len na vás, aký druh zvolíte) a dobre ich zamiešajte.

04.

Hustejšie cesto rozotrite na pripravený plech a pečte 30–35 minút, až povrch zozlatne a zapichnutá špajľa vyjde suchá.
05.

Zatiaľ čo sa cesto pečie, pripravte rumový sirup: do malej rajnice vlejte vodu, pridajte cukor a rum a na miernom plameni za stáleho miešania krátko povarte, až sa cukor rozpustí.

Tip: Alkohol počas varenia vyprchá a v sirupe zostane iba rumová príchuť, nemusíte sa preto báť ponúknuť koláč deťom. Chcete sa alkoholu úplne vyhnúť? Zvarte cukor s čiernym čajom, kúskom citrusovej kôry, klinčekom a škoricou (potom už to nebudú rumové rezy, koláč bude ale tiež veľmi chutný). Keď naopak chystáte pohostenie pre bujarú stretnutie, rum nalejte až do povareného a čiastočne vychladnutého sirupu.

06.

Upečený koláč lyžicou štedro pokvapkajte rumovým sirupom a nechajte vsiaknuť a vychladnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu. Do rajnice dajte všetky ingrediencie, pomaly zahrievajte a vymiešajte do hladkej hmoty. Rovnomerne nalejte na koláč, nechajte zaschnúť a vychladnutý múčnik nakrájajte na menšie kocky či rezy.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.