- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tieto zdravé recepty z jabĺk musíte vyskúšať
Tieto zdravé recepty z jabĺk musíte vyskúšať
Vedeli ste, že na svete je toľko odrôd jabĺk, že ak by ste chceli každý deň ochutnať jednu, bude vám to trvať viac ako 19 rokov? Jablko je mnohotvárnou potravinou a možnosti spracovania tohto super zdravého ovocia vás nikdy neomrzí. Vyskúšajte našich 5 receptov na dobroty z jabĺk, na ktorých si pochutnajú nielen deti, ale aj zvyšok rodiny.
Najobyčajnejšie ovocie v našich zemepisných šírkach je medzi exotickými druhmi ovocia tak trochu podceňované. A pritom obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, medzi nimi aj vápnik, fosfor, železo či horčík. Žiadny iný plod nemá v sebe toľko rozpustnej vlákniny (pektín), ktorá bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov.
Jablká milujú aj naši traja medvedíci. V lete a na jeseň je ovocie ich hlavnou stravou a na tanieri medvedíkov nechýbajú ani jablká. Konzumácia jabĺk pomáha znižovať cholesterol, a pretože majú nízky obsah cukru a málo kalórií, sú ideálnym ovocím aj tam, kde treba strážiť váhu. Aj preto si ich obľúbil náš Bruno 🙂 Na receptoch z jabĺk, ktoré sme pre vás zozbierali, si vaše deti určite pochutnajú. A aj keď sa nám jabĺčka väčšinou spájajú so sladkou chuťou, prekvapiť môže aj jablčné pyré na slaný spôsob ako jeden z príkrmov.
Jablčno-ovsené cookies
Ingrediencie
2 hrnčeky ovsených vločiek
1 veľké jablko
1 biely jogurt
1 vajce
1 PL medu
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička prášku do pečiva
1 lyžica medu
1 a ½ lyžičky škorice
trocha mlieka
Postup
Umyté a olúpané jablká nastrúhajte a zmiešajte spolu s ovsených vločkami. V ďalšej nádobe spojte med, jogurt, vajíčko, škoricu a trochu mlieka. Suroviny zmiešajte a na záver pridajte prášok do pečiva a jedlú sódu. Jogurtovú zmes pridajte k jablkám s vločkami. Hmotu naberajte veľkou lyžicou a klaďte na plech vyložený papierom na pečenie. Vytvarujte malé placky. Pečte asi 20 minút na 180 stupňov. Výsledné cookiesky by mali byť mäkké.
Náš tip: Cookies môžete vylepšiť rôznymi semienkami (chia, slnečnicová, ľanová…) či nasekanými orechmi.
Jablčno-tvarohové muffiny
Ingrediencie
100 g celozrnných pšeničných vločiek
50 g ovsených vločiek
210 g jabĺk
250 g mäkkého tvarohu
1 dcl mlieka
1 dcl vody
1 vajce
2 lyžičky škorice
sneh z 2 bielkov
vanilkový struk
Postup
Zmiešajte všetky suché suroviny. Pridajte k nim nastrúhané jablko, tvaroh, mlieko, vodu a vajcia. Nakoniec zapracujte sneh z bielkov. Košíčky na muffiny naplňte asi do polovice a pečte pri 200 stupňoch asi 15 minút.
Domáce jablčné müsli tyčinky
Ingrediencie
1 šálka ovsených vločiek
4 PL jablčnej detskej výživy
1 banán
½ šálky sušených sliviek
½ šálky sušených hrozienok
2 lyžičky drvených ľanových semienok
1 lyžička mletej škorice
Postup
Ovsené vločky opečte nasucho na panvici, kým nedostanú zlatú farbu. V miske roztlačte banán, pridajte detskú výživu, škoricu a vymiešajte dohladka. Pridajte vločky, ľanové semienka, slivky nasekané nadrobno a hrozienka. Zmes zapekajte na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo v silikónovej zapekacej forme. Pečte ju 30 minút pri 200 stupňoch. Po vychladnutí nakrájajte do tvaru tyčiniek.
Náš tip: Jablčnú detskú výživu si jednoducho pripravíte doma. Budete potrebovať 5 kg jabĺk nakrájaných na kocky (zbavených jadier, šupky nechajte) a ½ kg cukru. Jablká podlejte pol litrom vody a duste. Keď sú rozvarené, pridajte cukor. Po vychladnutí rozmixujte na hladkú kašu.
Špaldové palacinky s jablčnou náplňou
Ingrediencie
2 hrnčeky špaldovej múky
4 jablká
6 dcl mlieka
1 vajce
mletá škorica
štipka soli
olej/kokosový tuk na panvicu
voda
Postup
Pripravte si cesto na palacinky – zmiešajte mlieko s rozšľahaným vajcom a postupne pridávajte špaldovú múku. Nezabudnite na štipku soli. Cesto pečte na oleji na panvici z oboch strán. Medzitým si olúpte a nastrúhajte jablká. Poduste ich v nádobe s 1 PL vody asi 3 minúty. Na konci pridajte škoricu. Palacinky naplňte jablčnou zmesou a podávajte.
Jablčno-šošovkové pyré
Ingrediencie
1 jablko
½ hrnčeka šošovky
1 hrnček vody
1 PL olivového oleja
2 PL cibule
1 strúčik cesnaku
1 lyžička mletej rasce
½ lyžičky mletého koriandra
štipka mletej škorice
štipka soli
Postup
Nalejte do hrnca vodu a pridajte šošovku. Priveďte do varu a na miernom ohni varte približne 30 minút. Medzitým si opražte nadrobno nasekanú cibuľu, pridajte nastrúhané jablko, prelisovaný cesnak a zvyšné korenie. Duste na miernom ohni, kým jablko nezmäkne. Obe zmesi nechajte vychladnúť a rozmixujte na hladké pyré.
Náš tip: Šošovku môžete nahradiť zeleninou a experimentovať tak s rôznymi príchuťami príkrmov pre deti.
Dobrú chuť!
Zdroj: www.medvidkovehracky.cz