Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pečivo: Mýty a skutočnosti

Pečivo: Mýty a skutočnosti
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pečivo: Mýty a skutočnosti Foto: depositphotos.com
reklama:

Pečivo patrí medzi najuniverzálnejšie potraviny, ktoré sa dajú využiť v rôznych jedlách počas dňa. Málokto mu dokáže odolať, a práve preto sa okolo neho šíri množstvo mýtov a rozporuplných názorov. Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí niektoré z nich považujú za pravdivé.

Pečivo sa skvelo dopĺňa k polievkam, pečenému mäsu či večerným šalátom. Krajec chleba s pomazánkou je obľúbenou voľbou na raňajky aj desiatu, podobne ako toasty či obložené rožky. Vďaka svojmu širokému využitiu sa stalo predmetom diskusií o zdravom stravovaní. K mýtom o pečive prispievajú aj marketingové techniky predajcov. Ak ste uverili niektorému z nasledujúcich tvrdení, radi vás uvedieme na pravú mieru.

1. Zmrazené pečivo je horšie ako čerstvé

Nie je pravda, že rozmrazované pečivo je vždy plné prídavných látok, zatiaľ čo čerstvé nie. Kvalita pečiva závisí najmä od použitých surovín a technológie výroby. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že mrazené pečivo môže obsahovať viac soli, pretože tá predlžuje jeho trvanlivosť a uchováva textúru. Rovnako ako pri mrazenej zelenine, aj rozmrazované pečivo môže byť v niektorých prípadoch lepšou voľbou.

2. Diéta musí byť bez pečiva

Mnohí ľudia sa domnievajú, že redukčná diéta znamená úplné vynechanie pečiva. Hoci sa často kritizujú aj iné prílohy, pečivo je považované za najväčšie zlo. Avšak aj pri jeho konzumácii je možné schudnúť, pokiaľ sa zmestí do vášho denného energetického príjmu. Napríklad jedna kaiserka má približne 150 kcal, zatiaľ čo plátok chleba okolo 120 kcal. Pre priemernú ženu s normálnou fyzickou aktivitou postačuje denný príjem približne 1400 až 1500 kcal. Takže kaiserka zaberie iba 10 % z vášho denného kalorického príjmu. Pri voľbe kvalitnej celozrnnej žemle alebo kváskového chleba navyše získate cenné vlákniny a ďalšie prospešné látky.

3. Tmavé pečivo je výživnejšie

Tmavá farba pečiva automaticky neznamená, že je nutrične hodnotnejšie alebo menej kalorické. Celozrnné pečivo, ktoré obsahuje šupky, zrná a otruby (teda vyrábané z celých zŕn), býva zvyčajne výživnejšie, keďže obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov. Avšak energetická hodnota celozrnnej múky je podobná ako u bielej múky. Tmavé pečivo nie vždy znamená, že je celozrnné; tmavá farba môže byť spôsobená prídavkom karamelu alebo melasy.

4. Celozrnné je automaticky zdravšie

V obchodoch nájdete množstvo druhov pečiva, ktoré sa prezentujú ako zdravé, no mnohé z názvov sú len marketingovými trikmi. „Cereálne“ označuje výrobky z obilnín, takže aj obyčajný biely rohlík môže byť považovaný za cereálny. „Viaczrnné“ znamená len to, že výrobok obsahuje viacero druhov múky, pričom aspoň 5 % musí tvoriť iná múka než pšeničná alebo ražná. Skutočne celozrnné pečivo by malo obsahovať aspoň 80 % celozrnnej múky a zvyčajne to má aj v názve.

5. Bezlepková verzia je pre všetkých lepšia

Bezlepkové pečivo je často považované za zdravšiu alternatívu a je zvyčajne drahšie. Tieto faktory môžu evokovať dojem, že ide o kvalitnejšiu voľbu. Pravda je však taká, že ak netrpíte celiakiou alebo alergiou na lepok, nie je dôvod investovať do bezlepkového pečiva. Lepok neublíži vašemu tráviacemu traktu a z hľadiska výživových hodnôt je na tom porovnateľne (alebo aj horšie), pričom často má horšiu chuť a je drahšie.

Pečivo má svoje miesto v našej strave, ale je dôležité vyberať si kvalitné produkty a mať na pamäti zdravý rozum pri jeho konzumácii.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.