Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kokosová múka- aké pozitívne účinky má na naše telo?

Kokosová múka- aké pozitívne účinky má na naše telo?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kokosová múka- aké pozitívne účinky má na naše telo? Foto: www.freepik.com
reklama:

Možno patríte medzi čoraz väčšiu skupinu ľudí, ktorí trpia celiakiou, alebo medzi tých, ktorí majú problémy s lepkovými potravinami, či jednoducho chcú lepok z rôznych dôvodov vylúčiť zo svojej stravy. Ako však nahradiť pšeničnú múku pri pečení, varení, obaľovaní alebo zahusťovaní? Dnes si priblížime kokosovú múku. Možno o nej počujete prvýkrát, alebo ju už nejaký čas používate, ale možno neviete, aké pozitívne účinky má na naše telo.

Ako sa vyrába

Kokosová múka sa získava zo 100% kokosovej dužiny, ktorá sa po vysušení rozomelie na jemný prášok, podobný bežnej múke.

Vlastnosti múky

Ide o prirodzene bezlepkovú múku. Niektoré bezlepkové múky majú takmer neutrálnu chuť, no to neplatí pre kokosovú múku. Jej chuť je jemná a nasládlá, avšak neobsahuje výrazné kokosové aróma, čo ju robí vhodnou pre sladkú aj slanú kuchyňu.

Táto múka má tendenciu robiť výsledný produkt drobivým, čoho sa dá predísť pridaním jedného vajíčka navyše oproti pôvodnému receptu. Výsledok vás prekvapí veľmi jemnou a nadýchanou textúrou. Napríklad pri príprave palaciniek nie je potrebné pridávať prášok do pečiva – cesto sa samo nadvihne!

Vďaka vysokému obsahu bielkovín ju do svojej stravy radi zaraďujú aj BOSORKA príchuť do jedálriáni a vegáni. Má nízky glykemický index, je ľahko stráviteľná a rýchlo zasýti.

Pri pečení si však dávajte pozor na množstvo múky. V receptoch jej stačí použiť podstatne menej.

Na čo sa používa

V mnohých receptoch môžete kokosovú múku úplne nahradiť pôvodnou pšeničnou múkou, predovšetkým pri pečení sladkých pokrmov, ako sú muffiny, koláče, wafle alebo palacinky. Vďaka jej nasládlosti stačí pridať menej sladidla ako pri bežnej múke. Môžete ju použiť aj na zahusťovanie polievok či omáčok. Ďalej si môžete pripraviť nápoj bohatý na bielkoviny a vlákninu, stačí zmiešať pár lyžičiek s vodou. Pre zvýšenie príjmu vlákniny ju môžete pridať do jogurtov, smoothies a ovocných koktailov.

Kokosová múka je tiež skvelým doplnkom a náhradou múky v redukčných, paleo a nízkosacharidových diétach.

Dostupnosť

V obchodoch so zdravou výživou, biopotravinami, ale predovšetkým na internete nájdete rôzne značky.

Ako ju vyrobiť doma

Najjednoduchší spôsob, ako si vyrobiť kokosovú múku doma, je nasledovný: zakúpte si strúhaný kokos, ktorý rozprestriete na plech s papierom na pečenie a sušíte v rúre predhriatej na 120 °C približne 45 – 60 minút. Ak je kokos stále vlhký, vráťte ho do rúry, kým nie je úplne suchý. Po vysušení a vychladnutí kokos mixujte na plný výkon približne jednu minútu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.