- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Najlepšie pečené gaštany? Skúste tento recept!
Najlepšie pečené gaštany? Skúste tento recept!
Prečítajte si, ako na ich prípravu, aby boli dokonale chrumkavé a voňavé. Naučíte sa, ako gaštany správne narezať pred pečením a akú teplotu nastaviť v rúre..
Takto jednoducho si ich upečiete doma
Kúpili ste si jedlé gaštany v supermarkete alebo na trhu? Pokúste sa ich čo najrýchlejšie spotrebovať, aby ste si ich vychutnali. Ak ich necháte ležať doma príliš dlho, môžu vyschnúť a stvrdnúť, čím sa stanú nepožívateľnými.
Postup na prípravu pečených gaštanov:
– Vezmite si nôž a šupku každého gaštanu narežte do tvaru kríža. Na vypuklej strane gaštanu urobte rez dlhý približne 2 centimetre a hlboký asi 2 až 3 milimetre. Následne vyskladajte gaštany na plech narezanou stranou nahor a vložte ich do predhriatej rúry.
Ako dlho ich piecť?
Pečte gaštany v rúre predhriatej na 200 stupňov Celzia zhruba 15 minút. Hotové sú vtedy, keď ich narezaná šupka je roztvorená, jedlý gaštan začne pukať a vnútorná časť gaštanu je voňavá a mäkká.
Ako lúpať pečené gaštany?
Nechajte jedlé gaštany mierne vychladnúť po vybratí z rúry, ale tak aby boli ešte teplé. Keby vychladli, šupka stvrdne a už ju neolúpete. Potom sa ihneď pustite do ich lúpania. Okrem vonkajšej škrupiny odstráňte aj hnedú šupku, ktorá sa nachádza pod ňou.
Vyskúšajte tieto recepty z jedlých gaštanov
Pečené gaštany môžete využiť nielen na samotnú konzumáciu. Poslúžia ako základ pre množstvo chutných receptov. Skúste napríklad gaštanové muffiny, gaštanové pyré alebo lahodnú krémovú polievku.