Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kysnuté koláče, po ktorých sa len zapráši! Ako ich pripraviť?

Kysnuté koláče, po ktorých sa len zapráši! Ako ich pripraviť?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kysnuté koláče, po ktorých sa len zapráši! Ako ich pripraviť? Foto: depositphotos.com
reklama:

Kto by odolal chuti čerstvo upečeného domáceho koláča? Či už ho podávate ako dezert po obede, ako sladkú desiatu, alebo ako pochúťku k popoludňajšej káve, kysnuté koláče sú rozhodne najlepšou voľbou. Myslíte si, že je ich príprava zložitá? S naším jednoduchým receptom to zvládnete bez akýchkoľvek problémov!

Základné tipy na pečenie z kysnutého cesta

Predtým, než sa pustíme do prípravy, pozrime sa na niekoľko dôležitých zásad, ktoré vám pomôžu zvládnuť výrobu a pečenie z kysnutého cesta, aj keď ste začiatočník.

  • Používajte čerstvé droždie.- Na prípravu kvásku do kysnutého cesta je vždy najlepšie siahnuť po čerstvom droždí.
  • Správna teplota.- Na prípravu kvásku zmiešajte droždie s trochou cukru a vlažného mlieka, ktoré by malo mať približne 36 °C. Na dobré vykysnutie kvásku je potrebné teplo, ale nie viac ako 55 °C; vyššia teplota môže droždiu uškodiť.
  • Hladká múka.- Najvhodnejšia múka na kynuté cesto je hladká, avšak môžete ju skombinovať s polohrubou v pomere 2:1.
  • Kombinácia tukov.– Pri príprave cesta nezabudnite na maslo; overený trik spočíva v použití kombinácie masla a sadla v rovnakých množstvách.

Vynikajúce kysnuté koláče

Na prípravu približne 25 koláčikov budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 50 g cukru
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 60 g masla (prípadne 30 g masla a 30 g masti)
  • 1 žĺtok
  • kôru z polovice citróna
  • rozšľahané vajce na potretie
  • Slivkový lekvár alebo iná náplň

Postup:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Zoberte asi 50 ml mlieka, do ktorého rozdrobíte droždie a pridáte lyžicu cukru. Dobre premiešajte a zasypte lyžicou múky. Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste asi 30 minút, kým kvások nezačne aktívne pracovať.
  2. Vo väčšej miske zmiešajte preosiatu múku, cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Následne pridajte žĺtok a kvások, všetko zalejte zvyšným mliekom. Rukami alebo mixérom vypracujte homogénne cesto. Po zapracovaní tuku, ktorý môže byť v kombinácii s maslom a masťou, cesto opäť dobre premiešajte. Zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, až kým sa jeho objem nezväčší zhruba na dvojnásobok.
  3. Po vykysnutí vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 1 cm a vykrajujte koláčiky pomocou sklenenej formy. Do stredu koláčikov vytvorte jamky, aby ste mohli pridať náplň. Koláčiky umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a naplňte ich – najlepšie slivkovým lekvárom, ale aj domáca marmeláda či maková náplň sú skvelé alternatívy. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom.
  4. Na záver pripravte posýpku. Zmiešajte polohrubú múku s cukrom a maslom tak, aby sa vytvorila drobivá hmota. Koláčiky pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10 až 15 minút, kým nebudú zlatisté.

Vychutnajte si svoje vynikajúce kynuté koláčiky a potešte svojich blízkych touto domácou dobrotou! Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.