Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Chutí skvele a je plná vitamínov. Ako pripraviť kyslú kapustu do pohárov?

Chutí skvele a je plná vitamínov. Ako pripraviť kyslú kapustu do pohárov?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chutí skvele a je plná vitamínov. Ako pripraviť kyslú kapustu do pohárov? Foto: depositphotos.com
reklama:

Kyslá kapusta sa stala veľmi populárnou, pričom sa dá fermentovať v rôznych nádobách, čo však niekedy spôsobuje začiatočníkom problémy s dosiahnutím požadovaného výsledku. Príprava kyslej kapusty do sklenených nádob má svoje osobitosti, a to si získalo množstvo verných fanúšikov.

Mnohé gazdinky, ktoré sa pustili do kvasenia kapusty v sude, čiže vždy s výsledkom spokojné. Pri tomto procese je niekoľko zásadných aspektov, ktoré by sa nemali podceňovať. Kľúčové je vybrať kvalitnú kapustu, správne ju ochutiť a dôkladne natlačiť do nádoby. Dôležité je, aby sa k kapuste nedostal vzduch a fermentácia prebiehala pri optimálnej teplote. Prinášame vám recept, ktorý si môžete vyskúšať v jednoduchej forme.

Postup na prípravu kyslej kapusty v sklenených nádobách

Príprava je veľmi jednoduchá, stačí sa riadiť nasledujúcim postupom:

  • Príprava surovín: Na začiatok si pripravte hlávkovú kapustu, soľ, rascu, celé korenie a kúsok chrenu.
    Úprava kapusty: Z hlávky odstráňte nevzhľadné vonkajšie listy. Následne ju rozkrojte na štvrtiny a odstráňte hlúb, ktorý je príliš tuhý na použitie.
    Strúhanie kapusty: Kapustu nakrájajte. Môžete využiť strúhadlo, alebo ak plánujete spracovať menšie množstvo, postačí aj elektrický mixér či ostrý nôž. Mnohí majú radi dlhé a tenké pruhy.
    Miešanie a marinovanie: Nakrájanú kapustu vložte do veľkej misy, osoľte a pridajte korenie. Kren nastrúhajte a vmiešajte do kapusty. Pridanie krénu nie je povinné, ale pridáva pikantnosť a predĺžuje trvanlivosť.
    Odležanie: Dôkladne premiešajte a nechajte 3–4 hodiny odležať. Počas tejto doby kapusta pustí šťavu, čím urýchlite proces, ak ho jemne stláčajte rukami.
    Napĺňanie sklenených nádob: Kapustu natlačte do vyčistených (predtým vyvarených) sklenených nádob s objemom 0,7 l. Dbajte na to, aby bola kapusta ponorená v šťave.
    Uzavretie pohárov: Dobre utrite okraje pohárov a uzavrite ich. Šróbovacie viečka sú praktickejšie na manipuláciu ako iné typy.
    Fermentácia: Umiestnite poháre na plech alebo tácku s okraji a postavte ich na teplé miesto, napríklad k radiátoru. Teplo je pre proces fermentácie kľúčové, preto mu venujte pozornosť.
    Sledovanie procesu: Kvasenie sa brzy začne. Poháre poskytujú dobrý prehľad a umožňujú sledovať proces. Viečka sa môžu vyklopiť a tekutina môže vytekať, čo nepredstavuje problém, ak máte poháre na plechu.
    Zakončenie fermentácie: Po aktívnom kvasení sa proces ustáli. Viečka sa opäť zatiahnem, ak nie, môžete im pomôcť. Po 2–3 týždňoch by malo byť hotové.
    Uloženie: Poháre umyte a kyslú kapustu uskladnite na chladnom a tmavom mieste, ako je komora alebo suchý pivnica.
    Spotreba: Poháre môžete postupne otvárať a konzumovať kyslú kapustu ako akúkoľvek inú fermentovanú zeleninu. Je vhodné na priame podávanie aj na tepelné spracovanie.
    Skladovanie po otvorení: Ak pohár otvoríte a nie je možné ho okamžite spotrebovať, uložte ho do chladničky. Kapusta by mala byť stále ponorená. Ak ju plánujete skonzumovať skoro, môžete ju zaliať vodou z vodovodu, ale ak má byť dlhšie uskladnená, je lepšie použiť osolenú prevarenú vodu.

Výhody nakladania kapusty do sklenených nádob

Jednou z hlavných výhod je, že aj menšie množstvo kapusty sa dá jednoducho spracovať. Príprava nezaberie celý deň, takže za krátky čas máte hotovo. Môžete pripraviť 100, 50 alebo ľan 5 pohárov, záleží na vás. Autorka receptu upozorňuje, že každý rok zvyšuje množstvo, ktoré pripravuje.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.