Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tatársky biftek: Klasika s moderným nádychom. Prečo je tak populárny a ako ho pripraviť správne?

Tatársky biftek: Klasika s moderným nádychom. Prečo je tak populárny a ako ho pripraviť správne?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tatársky biftek: Klasika s moderným nádychom. Prečo je tak populárny a ako ho pripraviť správne? Foto: www.freepik.com
reklama:

Tatarský biftek, známy aj pod názvom tatarák, patrí medzi obľúbené jedlá, ktoré sa pravidelne objavujú na jedálnych lístkoch mnohých reštaurácií. Tento pokrm si získal srdcia gurmánov nielen svojou výnimočnou chuťou, ale aj variabilitou v príprave. Dnes už neplatí, že tatarák je len pre milovníkov syrovej kuchyne; BOSORKA príchuť do jedálriáni sa môžu tešiť na rôzne zeleninové alternatívy. Prečo je tatarák tak populárny a ako ho pripraviť správne?

História názvu

Pôvod názvu „tatarák“ nie je spojený s etnickou skupinou Tatárov, ale s históriou vo Francúzsku na prelome 19. a 20. storočia. Práve v Paríži sa začalo s podávaním syrového hovädzieho mäsa, ktoré sa kombinovalo s kaparami, cibuľou a vaječným žĺtkom. Pridávanie tatárskej omáčky viedlo k vzniku názvu „Steak Tartare“.

Rozmanitosť tataráku

Dnes existuje množstvo variant tataráku, ktoré sa líšia podľa krajiny či reštaurácie. V Belgicku obohacujú tatarák o kvapku koňaku a podávajú ho s hranolkami. Na severe Európy sa do tataráku pridávajú surové ryby, ako je losos alebo tuniak, v kombinácii s horčicou, citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami. Pre BOSORKA príchuť do jedálriánov sú tu alternatívy z červenej repy, avokáda alebo baklažánu.

V Českej republike má tatarák tradične svojich priaznivcov najmä ako ideálny pokrm k pivu. Často sa servíruje na cesnakových hriankach. Dnešná príprava sa však posunula k experimentálnym prístupom. Okrem klasického tataráku sú v ponuke aj hľuzovkové variácie, tuniakový tatarák, kombinácie s krevetami a avokádom či dokonca tvarôžkový tatarák, ako uvádza Jan Kopecký, šéfkuchař Bistrotéky Valachy v Zlíne.

5 tipov na vynikajúci tatarák

  1. Kvalitné mäso ako základ
    Pri príprave tataráku je kľúčové zaobstarať si kvalitné mäso. Je odporúčané nakupovať ho u dôveryhodného mäsiara namiesto supermarketov. Najlepšou voľbou je pravá hovädzia sviečková, ktorá je mäkká a ľahko sa krája. Môžete vyskúšať aj hovädzie zadné, avšak je tuhé a vyžaduje dôkladné spracovanie. Pre gurmánov sú vhodné „starené“ varianty s jedinečnou chuťou. Rovnako môžete experimentovať so zverinou alebo rybami. Naopak, hovädzie predné sa na tatarák nedoporučuje, pretože je tvrdé.
  2. Pripravte okamžite
    Po zakúpení kvalitného mäsa je dôležité sa do prípravy pustiť bez odkladu. Mäso by ste nemali dlhšie uchovávať v chladničke, ani mimo nej, pretože nad 4 °C sa môžu množiť baktérie. Taktiež by sa tatarák mal podávať ihneď po príprave. Ak plánujete používať mleté mäso, pre istotu ho dajte na chvíľu do mrazničky, avšak čerstvá príprava je najlepšia.
  3. Kvalitné oleje a koreniny
    Pri dochucovaní tataráku by ste mali siahnuť po kvalitných a čerstvých surovinách. Jan Kopecký odporúča olivový olej, Maldonskú soľ a Kampotský čierny korenie, ktoré dodajú jedlu špecifickú chuť.
  4. Variabilita dochucovania
    Do tataráku môžete pridať rôzne koreniny, nakrájané uhorky, cibuľu či kapary. Odborníci zdôrazňujú, že „tučný element“ v podobe čerstvého vaječného žĺtka je nevyhnutný, ktorý sa tradične podáva s hriankami a cesnakom. Žĺtok je možné nahradiť olejom, ochutenou majonézou alebo čerstvou smotanou.
  5. Prezentácia a ozdobenie
    Pri servírovaní tataráku sú ideálne formy v podobe jednoduchých nočiek, ktoré dodajú pokrmu elegantný vzhľad. Vhodné sú aj okrúhle formičky na upravenie porcií. Pre efektívne ozdobenie sa odporúča použiť suroviny, ktoré ste použili na dochucovanie, ale nebojte sa experimentovať aj s netradičnými prísadami, ako je chipotle majonéza zo sušených jalapeño papričiek.

Tatársky biftek ponúka široké možnosti na experimentovanie a jeho príprava sa môže pre vás stať jedinečným kulinárskym zážitkom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.