Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tieto potraviny prospejú vášmu srdcu!

Tieto potraviny prospejú vášmu srdcu!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tieto potraviny prospejú vášmu srdcu! Foto: www.freepik.com
reklama:

Srdce je kľúčovým orgánom, a preto by sme mu mali venovať osobitnú pozornosť každý deň. Základným predpokladom pre jeho zdravie je správny životný štýl, ktorý zahŕňa aj vyváženú stravu. Niektoré potraviny môžu významne prispieť k zdravému fungovaniu srdca. Tu je niekoľko z nich, ktoré by ste mali zvážiť pri plánovaní svojho jedálnička.

Pomaranče

Toto ovocie je často spájané s vysokým obsahom vitamínu C, no jeho výhody siahajú omnoho ďalej. Pomaranče sú bohaté na pektín, druh vlákniny, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a neutralizuje proteíny, ktoré môžu prispievať k zjizveniu srdcovej tkáne. Taktiež obsahujú draslík, ktorý hrá dôležitú úlohu v regulácii krvného tlaku.

Banány

Banány sú jedným z najlepších zdrojov draslíka, pričom jeden plod poskytuje až 600 miligramov tohto minerálu. Normálny krvný tlak je nevyhnutný pre zdravé srdce, a preto by ste mali zvážiť ich zaradenie do svojho jedálnička.

Rajčiny

Toto obľúbené ovocie kombinuje vitamíny C a A, draslík a vlákninu, a navyše obsahuje lykopén, ktorý je známy svojimi preventívnymi účinkami voči rôznym ochoreniam, vrátane tých, ktoré postihujú srdce. Zaujímavé je, že varenie rajčat zvyšuje biologickú dostupnosť lykopénu, čo môže prispieť k lepšiemu zdraviu srdca, aj keď sa zníži obsah vitamínu C.

Kvalitná čokoláda

Ak máte radi sladkosti, máme pre vás dobrú správu. Kvalitná horká čokoláda, obsahujúca minimálne 75 % kakaa, môže mať pozitívny vplyv na srdce. Kakao je bohaté na flavonoidy, ktoré zlepšujú elasticitu ciev a prispievajú k celkovému zdraviu srdca.

Losos

Tento druh ryby je známy svojím obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie srdca. Rôzne štúdie naznačujú, že konzumácia týchto mastných kyselín, či už vo forme rýb alebo orechov, minimálne dvakrát týždenne, môže výrazne znížiť riziko srdcových ochorení.

Zelený čaj

Nielen potraviny, ale aj nápoje môžu ovplyvniť zdravie srdca. Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a niektoré štúdie naznačujú, že dokáže znižovať hladinu triglyceridov a zlého (LDL) cholesterolu v tele.

Červené víno

Pre tých, ktorí majú radi víno, je tu dobrá správa: červené víno obsahuje polyfenoly, ktoré podporujú zdravie ciev. Rôzne výskumy naznačujú, že umiernená konzumácia alkoholu môže zvýšiť hladinu dobrého (HDL) cholesterolu. Antioxidant resveratrol môže mať tiež pozitívny vplyv na zdravie srdca. Je však dôležité pamätať na to, že nadmerné pitie alkoholu môže mať opačný účinok.

Zaradením týchto potravín do svojho jedálnička môžete významne prispieť k udržaniu zdravého srdca a celkovej pohody.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.