- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Vynikajúca domáca nutella: Tradičná verzia s lieskovými orechmi alebo s bielou čokoládou?
Vynikajúca domáca nutella: Tradičná verzia s lieskovými orechmi alebo s bielou čokoládou?
Lieskovo-čokoládová pomazánka je obľúbeným pochúťkam pre deti aj dospelých. Skvelo sa hodí na toasty, palacinky, do koláčových náplní alebo len tak na lyžičku priamo z pohára. Najlepšia je však, keď si ju pripravíte doma! Prinášame vám výborný recept, ktorý si zamilujete.
Hlavne orechy
Lieskovo-čokoládová nátierka Nutella pochádza z Talianska a jej história sa začína už v 40. rokoch 20. storočia. Pred Nutellou existovala podobná pochúťka s názvom gianduja, ktorá bola pôvodne v pevných kockách a obsahovala viac orechov než kakaa. Vznikla v povojnovom období, keď bol nedostatok kakaa. Nutella, ako ju poznáme dnes, dostala svoje meno v roku 1963 a tento názov sa rozšíril aj na podobné čokoládové pomazánky.
Domáca príprava je najlepšia
Hoci originálna Nutella chutí skvele, jej zloženie nie je najzdravšie, najmä kvôli vysokému obsahu cukrov a palmového oleja. Našťastie, doma si môžete pripraviť zdravšiu verziu, ktorá bude obsahovať len kvalitné suroviny, ako sú orechy a kakao. Namiesto palmového oleja môžete použiť kakaové maslo, kokosový olej alebo bežné maslo. Domáca nutella je plná chuti, je hustá, voňavá po orechoch a bez zbytočných prísad.
Zdravšia alternatíva
Ak preferujete zdravšiu alebo raw verziu lieskovo-orieškovej nátierky, vyskúšajte recept podľa knihy Mami, dáš dobrotu, ktorá sa zameriava na detské jedlá. Na jej prípravu budete potrebovať: 2 šálky lieskových orechov, ¼ šálky kokosového oleja, 2 lyžice kakaa (ideálne raw), 3 lyžice javorového sirupu alebo medu a ½ šálky mandľového mlieka. Aby ste dosiahli intenzívnejšiu chuť orechov, opražte ich na suchej panvici. Stačí len pár minút, kým sa začne hnedá šupka trhať. Potom orechy nechajte vychladnúť, preložte ich na čistú utierku a jemne trením odstráňte šupky. Zostanú vám krásne žlté jadrá. Opečené orechy vložte do mixéra a mixujte, kým nezískate pastu. Potom pridajte kokosový olej, kakao, sirup alebo med a znova mixujte. Nakoniec pridajte mandľové mlieko a mixujte do hladkého krému. Pomazánku preložte do uzatvárateľnej nádoby a užívajte si ju na chlebe, v kašiach či ako plnku do zdravých sušienok.
Verzia s bielou čokoládou a pistáciami
Nutella má mnoho rôznych variácií, a ak si chcete vyskúšať niečo nové, vymeniť orechy alebo použiť namiesto kakaa bielu čokoládu, pripravte si jej zaujímavú alternatívu. Pomazánka s bielou čokoládou je vynikajúca a určite stojí za vyskúšanie. Na jej prípravu rozmixujte 80 g lieskových orechov spolu s 30 g práškového cukru, kým sa nezmení na jemný krém. V miske nad parou rozpustite 200 g bielej čokolády a pridajte 200 ml rozpustenej šľahačky. Zmiešajte to s orechovým krémom a nechajte niekoľko hodín v chladničke. Po dvoch hodinách máte lahodnú pomazánku pripravenú na použitie.
Ak túžite po niečom ešte inovatívnejšom, vyskúšajte pistáciové maslo. Pistácie sú jedným z najzdravších orechových masiel, pretože majú nízky obsah kalórií a tukov. Na jeho prípravu stačí 200 g nesolených a nepražených pistácií, 1 lyžička hrubej soli a 1 lyžica medu. Pistácie, soľ a med vložte do mixéra a mixujte na najnižšej rýchlosti asi minútu, kým sa nerozmixujú. Potom zvýšte rýchlosť a mixujte 3–4 minúty, kým nevznikne hladká a krémová zmes. Pomocou stierky preložte maslo do vzduchotesnej nádoby a uchovávajte v chladničke.
Tento postup vám umožní pripraviť si doma rôzne chutné pomazánky plné prírodných ingrediencií, ktoré sa hodia na každodenné maškrtenie alebo ako originálny doplnok na sviatočný stôl!