Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aké raňajky sú ideálne na začiatok dňa? Toto odporúčajú odborníci na výživu

Aké raňajky sú ideálne na začiatok dňa? Toto odporúčajú odborníci na výživu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Aké raňajky sú ideálne na začiatok dňa? Toto odporúčajú odborníci na výživu Foto: depositphotos.com
reklama:

Raňajky sa považujú za kľúčový moment dňa a to s dobrým dôvodom. Po nočnom spánku, počas ktorého naše telo nemá prísun živín, sú raňajky dôležitým zdrojom energie, ktorý nás nabudí a pripraví na každodenné výzvy. Dobré raňajky majú vplyv na našu náladu, výkonnosť a celkové zdravie. Čo by ste si teda podľa odborníkov mali dať ráno na tanier?

Telo neustále spotrebováva energiu

Aj počas spánku telo neustále pracuje, čerpá energiu a vykonáva rôzne metabolické procesy. Preto je ráno dôležité doplniť tieto energetické rezervy. Niekto si vystačí s kávou alebo sladkým pečivom, ale odborníci na výživu odporúčajú vybrať si výživnejšie a vyváženejšie raňajky, ktoré majú pozitívny vplyv na vašu náladu a energiu počas dňa.

Ráno je dôležité pre celý deň

Hneď po prebudení je dobré sa napiť, ideálne vlažnou vodou, ktorú môžete ochutiť citrónom. S raňajkami by ste mali počkať aspoň pol hodiny po prebudení, aby ste umožnili telu správne sa naštartovať. Raňajky si najlepšie vychutnáte v pokoji doma, nie na rýchlo alebo až v práci. Ak ste v práci, kde sa sústredíte na pracovné úlohy, môže byť ťažšie sa na raňajky plne sústrediť. Preto je dobré nájsť si chvíľku času a pripraviť si raňajky v pokojnejšom prostredí.

Začnite deň bielkovinami

Raňajky by mali obsahovať všetky kľúčové živiny, ako sú komplexné sacharidy, zdravé tuky a bielkoviny. Práve bielkoviny sú často tým, čo v ranných jedlách chýba, hoci sú dôležitou zložkou na zabezpečenie pocitu sýtosti.

„Ak raňajky nebudú vyvážené, môže sa to prejaviť neskôr počas dňa – budete unavení, podráždení a ťažko sa rozhodnete, čo si dať,“ varuje odborníčka na výživu Monika Vanderková.

Raňajky na slano aj na sladko

Ak si obľubujete chlieb na raňajky, môžete ho spraviť výživnejším. Kváskový chlieb s maslom je síce chutný, ale pre dostatočnú sýtivosť by mal byť doplnený o bielkoviny. „Ak chcete zabezpečiť vyváženosť, pridajte k chlebu napríklad 30 % syr, cottage cheese alebo niekoľko plátkov šunky a čerstvú zeleninu,“ odporúča Monika Vanderková.

Rovnaké pravidlo platí aj pre sladšie varianty. Vianočka s maslom nie je výživovo dostatočná. „Ak pridáte 150 gramov gréckeho jogurtu alebo pol vianočky tvarohu, získate lepšiu nutričnú hodnotu a zvýšite obsah bielkovín,“ dodáva odborníčka.

Inšpirácie na zdravé raňajky

  • Kváskový chlieb s hummusom a tvarôžkami
  • Vaječná omeleta zo dvoch vajec so špenátom a pohánkovými vločkami
  • Ovsená placka s kefírom: Zmiešajte 3 lyžice vody a 1 lyžicu mletých chia alebo ľanových semienok, 4 polievkové lyžice ovsených vločiek a 50 ml kefíru. Nechajte zmes odležať 30 minút a potom pripravte na panvici ako palacinku. Na tanieri ju doplňte 150 gramami cottage cheese alebo 140 gramami gréckeho jogurtu, ovocím a lyžičkou orieškového masla.

Raňajková kaša na zimu

V zimných mesiacoch je obľúbená ovsená kaša skvelým pokrmom. Môžete ju obohatiť o tvaroh alebo vajíčko, čo zvýši obsah bielkovín a zlepší jej konzistenciu. „Ak do kaše pridáte polovicu tvarohu alebo jedno vajíčko, získate krémovejšiu textúru a väčšiu sýtosť,“ radí Monika Vanderková. Kašu si môžete pripraviť už večer. Okrem toho, že ušetrí čas ráno, má to aj výživové výhody. Namočením vločiek cez noc v mlieku sa znižuje množstvo kyseliny fytovej, čo zlepší vstrebávanie minerálov, ako je vápnik.

Vyvážené raňajky pre celý deň

Podľa odborníkov na výživu by raňajky mali pokrývať približne 20 % z celkového denného energetického príjmu. „Pridaním ovocia a zeleniny do raňajok môžete získať viac vlákniny, ktorá spomalí trávenie a uvoľňovanie cukrov do krvi, čím sa predĺži pocit sýtosti,“ vysvetľuje Monika Vanderková.

Doplňte tekutiny

Raňajky nie sú len o jedle, ale aj o hydratácii. Po nočnom spánku je telo dehydrované, a preto je dôležité doplniť tekutiny. „Na čierny čaj a kávu zabudnite, sú príliš ťažké na žalúdok a majú močopudné účinky. Namiesto toho je lepšie piť bylinkové čaje, zelený čaj alebo jemne mineralizovanú vodu, ktoré telo hydratujú,“ radí Martina Dvořáková.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.