Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nepečené medovníkové guličky: Jednoduché, rýchle a voňavé

Nepečené medovníkové guličky: Jednoduché, rýchle a voňavé
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nepečené medovníkové guličky: Jednoduché, rýchle a voňavé Foto: www.shutterstock.com
reklama:

Príprava vianočného pečiva je už na dosah, ale stále máte čas na zorganizovanie posledných príprav. Ak patríte medzi tých, ktorí preferujú rýchle a nepečené varianty, medovníkové guličky sú ideálnou voľbou. Tento vianočný dezert je jednoduchý na prípravu a poskytuje príjemnú chuť medu a karamelu, ktorá vám navodí tú pravú sviatočnú atmosféru.

Pôvod medovníka

Medovníky sú jedným z najstarších tradičných dezertov, ktorý má svoje korene v východnej Európe. Tento sladký zákusok sa pôvodne vyrábal pre vládnuce vrstvy, najmä ruskú cársku rodinu, už v 19. storočí. V tom období mal med veľkú hodnotu, nebol len sladidlom, ale aj symbolom prosperity. Recept sa postupne rozšíril aj do ďalších krajín ako Ukrajina, Bielorusko, Poľsko a Česká republika.

V súčasnosti sa medovník predáva v rôznych podobách, najčastejšie ako torta, a je veľmi obľúbený v cukrárňach a supermarketoch. Avšak, existuje aj jeho zjednodušená verzia – medovníkové guličky, ktoré sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať túto tradičnú chuť v modernej podobe.

Prečo vyskúšať medovníkové guličky?

Medovníkové guličky sú rýchlou alternatívou k tradičným medovníkom, ktoré si zamilujete. Tieto malé guľôčky sú praktické, pretože sú skvelé na jedno sústo a ešte rýchlejšie sa pripravia ako klasické medovníky. Ich chuť je rovnaká, no majú tú výhodu, že si ich môžete vziať kdekoľvek a rýchlo si na nich pochutnať. Okrem toho sú ideálnym vianočným pečivom, ktoré si užijú deti aj dospelí.

Vďaka svojmu medovému základu sú guličky jemne sladké, no nie príliš ťažké. Na vylepšenie môžete pridať rôzne ingrediencie, ako je škorica, sušené ovocie, kúsky čokolády alebo dokonca trocha rumu. A nezabudnite na obalenie v drvených orechoch, kokose či kakaovom prášku, čo im pridá ďalší rozmer.

Ako na to: Rýchly a jednoduchý recept

Na TikToku sa už objavila jednoduchá verzia prípravy medovníkových guličiek, ktorá ukazuje, že stačí pár ingrediencií a krátky čas na prípravu. Ak nemáte po ruke karamelové salko, nezúfajte. Stačí nechať kondenzované mlieko variť dlhšie, aby získalo karamelovú chuť, alebo si môžete kúpiť už hotové karamelové mlieko.

Ingrediencie:

Na pláty:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 135 g medu
  • 60 g masla
  • 100 g vlašských orechov

Na guličky:

  • 1 karamelové salko
  • 1 kocka zmäknutého masla (250 g)

Postup:

  1. Príprava plátov: V miske zmiešajte múku, perníkové korenie, jedlú sódu a práškový cukor.
  2. Do tejto zmesi pridajte vajcia, med, roztopené maslo a mleté vlašské orechy. Všetko dôkladne premiešajte.
  3. Z pripraveného cesta vytvorte dve polovice, z ktorých vyvaľkáte pláty. Tie dajte na plech a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15-16 minút.
  4. Po upečení nechajte pláty vychladnúť a následne ich rozlámajte na menšie kúsky a rozmixujte.
  5. Z rozmixovaných plátov odoberte časť, ktorou budete neskôr obaľovať guličky.
  6. Do zvyšku rozmixovaných plátov pridajte karamelové salko a zmäknuté maslo. Vypracujte husté cesto a formujte guľôčky.
  7. Guľôčky obaľte v zvyšnom rozmixovanom ceste a nechajte stuhnúť v chladničke.

Tip na záver:

Okrem tradičných medovníkových guličiek si môžete pripraviť aj kokosové, ktoré sú ďalšou skvelou alternatívou na vianočné sviatky. Stačí sa riadiť jednoduchým receptom a máte ďalší skvost na svojom vianočnom stole.

Tento recept na nepečené medovníkové guličky je ideálny na sviatočné obdobie. Rýchlo sa pripraví, skvele chutí a dokonale doplní vaše vianočné cukrovinky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.