Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Tento recept si môžete upraviť podľa vlastného vkusu a vytvoriť tak rôzne verzie týchto skvelých sladkých pochúťok

Tento recept si môžete upraviť podľa vlastného vkusu a vytvoriť tak rôzne verzie týchto skvelých sladkých pochúťok
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tento recept si môžete upraviť podľa vlastného vkusu a vytvoriť tak rôzne verzie týchto skvelých sladkých pochúťok Foto: www.shutterstock.com
reklama:

Rumové guličky sú obľúbeným dezertom, ktorý vďaka svojej jednoduchosti a vynikajúcej chuti nikdy nezostane bez povšimnutia. Tento nepečený zákusok sa pripravuje rýchlo a ľahko, a preto je ideálnou voľbou na rôzne oslavy alebo ako darček pre blízkych.

Základom rumových guličiek sú bežne dostupné ingrediencie, ktoré nájdete v každej domácnosti. Tento recept si môžete upraviť podľa vlastného vkusu a vytvoriť tak rôzne verzie týchto skvelých sladkých pochúťok. Rumové guličky sú skvelé na vianočný stôl, na oslavy, alebo len tak na každodenné pochutnávanie.

Vďaka alkoholu v rumových guličkách sa nemusia konzumovať okamžite. V prípade, že ich správne uskladníte, vydržia aj niekoľko týždňov v chladničke. Ak ich chcete mať po ruke aj dlhšie, môžete ich zmraziť a vychutnať si ich neskôr.

Ingrediencie potrebné na prípravu rumových guličiek:

Základný recept na rumové guličky pozostáva z niekoľkých hlavných surovín:

  • Piškóty sú najčastejšie používané ako základ, ale ak máte po pečení zvyšky sušienok, môžete ich pokojne využiť. Dôležité je ich rozomlieť na jemno, aby sa zmes dobre spojila.
  • Maslo je ďalšou nevyhnutnou ingredienciou, ktorá zabezpečí, že guličky budú krásne hladké a spojí všetky ingrediencie do jednotnej hmoty.
  • Rum dodá guličkám tú pravú chuť a arómu, ktorá ich robí nezameniteľnými. Ak nechcete použiť alkohol, môžete siahnuť po rumovej aróme.
  • Kakao je pridané pre čokoládovú chuť, ktorá skvele ladí s ostatnými ingredienciami.
  • Cukor je nevyhnutný na dosladenie celej zmesi. Môžete si vybrať, či použijete klasický kryštálový cukor, práškový cukor, alebo aj rôzne alternatívy ako javorový sirup či med.
  • Marmeláda (najlepšie ríbezľová) je často používaná na dodanie osviežujúcej kyslosti.
  • Korenie ako škorica, muškátový oriešok alebo vanilka môžu výrazne vylepšiť chuť a dodať guličkám ešte bohatší charakter.

Varianty rumových guličiek

Rumové guličky sa dajú upraviť do rôznych variant, stačí len pár drobných zmien v ingredienciách alebo spôsobe prípravy:

  • Hrozienkové guličky: Do základnej zmesi pridajte nakrájané hrozienka. Ak chcete, aby guličky mali výraznejšiu chuť, môžete hrozienka predtým naložiť do rumu.Orechové guličky: Orechy môžete nasekať na malé kúsky a pridať ich do zmesi, alebo môžete hotové guličky obaliť v drvených orechoch pre väčší efekt.

    Čokoládové guličky: Pre skutočných milovníkov čokolády je skvelým nápadom obaliť guličky v čokoládovej poleve, čo im dodá krásny lesk a bohatú čokoládovú chuť.

    Kokosové guličky: Ak máte radi kokos, môžete hotové guličky obaliť v strúhanom kokose, ktorý im pridá ďalšiu vrstvu chuti.

Postup prípravy rumových guličiek:

Pre jednu dávku rumových guličiek budete potrebovať:

  • 200 g piškót
  • 1 lyžicu marmelády (najlepšie ríbezľová )
  • 1 lyžicu zmäknutého masla
  • 1 lyžicu kakaa alebo nastrúhanej čokolády
  • 2 lyžice cukru
  • 1/2 lyžice mletého kokosu
  • 100 g hrozienok (predtým namočených v rume)

Na obalenie:

  • 5 lyžíc strúhaného kokosu
  • 2 lyžice cukru

Príprava:

  1. Piškóty rozdrvte na jemno pomocou mixéra alebo valčeka.
  2. K rozdrveným piškótam pridajte marmeládu, zmäknuté maslo, cukor, kakao alebo čokoládu, kokos a hrozienka aj s rumom, v ktorom boli namočené.
  3. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, až kým nezískate kompaktnú hmotu.
  4. Z hmoty tvarujte malé guľôčky rovnakej veľkosti.
  5. Každú guličku obaľte v kokosovej zmesi s cukrom.
  6. Rumové guličky nechajte odležať na chladnom mieste minimálne 24 hodín, aby sa chute dobre prepojili.

Tieto rumové guličky sú perfektnou voľbou pre každú príležitosť a ich príprava vám nezaberie viac než pár hodín. S malými zmenami môžete vytvoriť mnoho variant, ktoré potešia každého.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.