- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Veterníky
Veterníky
- Kusov: 20
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 15min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/27081/Socno-sa-vanilom-Pite-strudle-i-kolaci-kojima-se-rado-vracamo
Suroviny
- 2,5 dcl vody
- 125 g masla
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžica cukru
- štipka soli
- 4 vajcia
- PLNKA:
- 500 ml mlieka
- 250 g cukru
- 2 žĺtky
- 4 lyžice zlatého klasu
- 2 vanilkové cukre
- 125 g masla
- 3 dcl šľahačkovej smotany
- KARAMELOVÁ POLEVA:
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml šľahačky
Postup prípravy
1. Krok
Do kastróla nalejeme vodu.Pridáme cukor soľ a maslo.rozvaríme..Keď sa voda varí a maslo je už rozpustené prisypávame múku a miešame kým nám nevznikne hustá homogénna hmota.Potom odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
2. Krok
Potom primiešame vajcia a šľaháme šľahačom kým sa nám odpaľované cesto s vajíčkami neprepojí.
3. Krok
Cesto si dáme do cukrárskeho vrecka a striekame na vymastený plech šišky.Tie pečieme v predhriatej rúre 180 °C cca 40 minút dozlatista.Počas pečenia rúru neotvárajte.Pripravíme si plnku.
4. Krok
Mlieko rozdelíme na dve časti.Jednu dáme variť spolu s cukrom a v druhej rozmiešame zlatý klas a žĺtkaKeď sa nám mlieko varí prilejeme Zlatý Klas a uvaríme hustý puding.Ten necháme za občasného miešania vychladnúť..do chladného pudingu prišľaháme maslo a urobíme nadýchanú plnku.Ak chcete karamelovú plnku postupujte tak,. že s cukru do plnky najsôr upálte karamel a potom prilejte polovicu mlieka..postup je potom úplne rovnaký.
5. Krok
Vychladnuté šišky prerežte na polovice .Naplňte pripraveným krémom a na vrch krému nastriekajte ešte pevnú šľahačku.Prikryte vrchnáčikom.Každý veterník posypte práškovým cukrom..Ak máte radi karamelovú polevu , tu je postup na jej prípravu:
6. Krok
Cukor nasypeme do kastróla a necháme pozvoľna roztaviť na zlatý karamel. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme doň smotanu na šľahanie a miešame dohladka a dohusta. Keď je poleva málo hustá, pomaly vyvarujete. Ak je poleva naopak moc hustá, prilejeme smotanu na šľahanie.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.4 / 5)
18 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
49716 videní