Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tie pravé Moravské koláče

Kuchyňa:
reklama:
Moravské koláče
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Moravské koláče www.facebook.com
  • Kusov: 40
  • Porcií: 10
  • Čas Prípravy: 50min
  • Varenie: 30min
  • Hotové Za: 1:20 hod

História:

České a moravské koláče patrí k tomu najlepšiemu, čím tuzemská kuchyne prispela do svetovej gastronómie. České a moravské koláče sú klasikou slávnostnejších chvíľ. Ide o tradičné pečivo staré viac ako 200 rokov. Piekli sa väčšinou na veľké sviatky (Vianoce, Veľká noc …) alebo ku křtinám, či svadbám. V bohatých chalupách sa piekli aj v nedeľu.

Kulinárska mágia pripisovala koláčom silnú čarovnú moc. Babylončania je piekli na počesť bohyne Ištar v tvare ženských a mužských genitálií, aby si zaistili jej priazeň pre počatie synov.

U Slovanov znamenalo darovanie a prijatie koláče potvrdenie sľubu. A ak sa spoločne zjedol, potom aj uzavretie pokrvného bratstvo.

Dôležitá bola aj náplň. Čokoládový krém istil peniaze, broskyňový šťastie, jahodový lásku. Tvarohová plnka posilnila psychiku, maková zase plodnosť. Obľúbený mriežkový koláč vraj garantuje ochranu proti zlým duchom.

ZDROJ: http://www.moravskacukrarna.cz/historie.html

reklama:

Suroviny

  • 1 kg polohrubej múky
  • 2 žĺtka
  • 1 celé vajce
  • 30 g kvasníc
  • 6 lyžíc cukru
  • štipka soli
  • 2 dcl oleja
  • 400 ml mlieka
  • slivkový lekvár
  • ochutený tvaroh
  • Posýpka:
  • 50 g hrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • hrozienka
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Urobíme si kvások z mlieka a cukru a droždia.Počkáme kým nám kvasnice nevyskočia..Potom si vypracujeme kysnuté cesto.K polohrubej múke prilejeme kvások pridáme vajcia, soľ ,olej .Riadne premiesime ..

2. Krok

Necháme na teplom mieste kysnúť prikryté v dostatočnej veľkej mise.aspoň 45 minút.

3. Krok

Potom cesto premiestnime na pracovnú dosku a zjemna vyvaľkáme.Vykrajujeme kolieska ktoré potom prstami roztiahneme a naplníme lekvárom.Urobíme buchtičku a necháme podkysnúť.Potom každú jednu buchtičku roztlačíme prstami a do každého stredu s cukrárskym vreckom nastriekame tvaroh.

4. Krok

Na vrch ešte môžete dať hrozienka a posypeme posýpkou urobenej z hrubej múky masla a práškového cukru..

5. Krok

Necháme ešte 5 minút podkysnúť a pečieme 30 minút v rozpálenej rúre pri teplote 180 °C.Hotové necháme trochu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom

reklama:

Ak sa Vám recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi!

Priemerné hodnotenie receptu

(4.6 / 5)

11 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

5979 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.